Gospodarski uspeh je v povezovanju in sodelovanju

Jan 27, 2020
5 min branje

Revija Direktor objavlja tudi tiskane
članke, ki so dostopni našim naročnikom.

Brunch za direktorje 2020
Okrogla miza z ministrom Počivalškom
Poslovno mreženjski brunch za direktorje in managerje 2020 v Mariboru. Foto: Andreja Kavaš

Revija Direktor objavlja tudi tiskane
članke, ki so dostopni našim naročnikom.

V sredo, 22. januarja 2020, se je v mariborski Coni Tezno v soorganizaciji Cone Tezno, podjetja EVRA in revije Direktor na poslovno-mreženjskem brunchu zbralo več kot 100 podjetnikov, direktorjev, managerjev in vodij iz celotne Slovenije. Častni govornik in sodelujoči v razpravi o medregijskem povezovanju je bil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, Zdravko Počivalšek. Z dogodkom so organizatorji v Mariboru želeli poudariti pomen strateškega razmisleka o medregijskem povezovanju ter hkrati preko povezovanja in izobraževanja podpreti gospodarstvenike, podjetnike in direktorje pri opolnomočenju ob soočanju z nepredvidljivim gospodarskim trgom.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je o razvoju regije povedal, da verjame, da »je temelj za uspeh vzhodne kohezijske regije prav odlična lokacija, infrastruktura ter izobražena delovna sila. To je adut te regije in ustvarjati je treba pogoje s katerimi naše mlade diplomante zadržimo doma ter jim omogočimo ustrezne temelje, da si tukaj ustvarijo družino in življenje“. Minister je kot prednosti slovenskega prostora poudaril visoko izobraženo delovno silo, geografsko lego in dobro infrastrukturo ter relativno stabilno in predvidljivo poslovno okolje. “Vse je seveda mogoče še izboljšati, ampak imamo dobre temelje. Priložnost je treba dati tistim, ki znajo in zmorejo razvijat dobre zgodbe. Na strani države je, da znamo pravega interesenta izbrati in prepoznati ter mu omogočiti, da ustvarja dobre zgodbe,” je zaključil.

Na dogodku je potekala okrogla miza o medregijskem povezovanju, na kateri so poleg ministra za gospodarstvo sodelovali tudi prof. dr. Miralem Hadžiselimović, prorektor za infrastrukturo Univerze v Mariboru, Leonida Polajnar, direktorica Območne obrtno-podjetniške zbornice Maribor in Gorazd Bende, direktor Zavoda Poslovno-proizvodne Cone Tezno.

Pogovor je vodila Simona Lobnik Ambrožič, direktorica podjetja EVRA in odgovorna urednica revije Direktor, ki pravi, da sta »pomembna elementa gospodarskega uspeha zagotovo povezovanje in sodelovanje različnih deležnikov, zato me izjemno veseli, da se tudi na Štajerskem koncu podjetniki, direktorji, managerji tega zavedamo, še posebej v spremenjenih poslovnih razmerah, ki jih svetovno gospodarstvo in seveda tudi domače napoveduje za letošnje leto«. Jedro delovanja podjetja EVRA je izvajanje izobraževalnih programov, konzultacij in coachingov za direktorje, vodje in vse zaposlene. S pomočjo dolgoletnih izkušenj in metod strokovnega raziskovalnega pristopa se ukvarjajo z vodstvenimi veščinami za učinkovito vodenje sebe, sodelavcev in podjetja. 

Leonida Polajnar, direktorica Območne obrtno-podjetniške zbornice Maribor, je povedala, da »na zbornici stremimo k medregijskemu povezovanju, sledimo dobrim praksam čez mejo, predvsem v Avstrijo in te dobre prakse prinašamo v naš prostor. Skozi projekte SPOT si prizadevamo, da pričnemo z vzgojo že pri najmlajših zato v sodelovanju z osnovnimi šolami organiziramo tehniške dneve, kjer jim predstavljamo deficitarne poklice«.

Prof. dr. Miralem Hadžiselimović, prorektor za infrastrukturo Univerze v Mariboru, je predstavil projekt tehnološko-inovacijskega središča Innovum in o pomembnosti razvoja izpostavil, da »platforma INNOVUM kot osrednji deležnik četverne vijačnice v naši družbi postavlja gospodarstvo. Predvsem majhna in srednje velika podjetja pogosto nimajo razvojnih oddelkov in lastnih kadrov ter raziskovalne infrastrukture za doseganje razvoja svojih produktov, procesov in storitev, mi pa želimo s platformo INNOVUM na eni strani zagotoviti infrastrukturo in na drugi ponuditi sposobne kadre, saj UM razpolaga s približno 1200 raziskovalci, ki lahko na vseh prebojnih področjih prinesejo dodano vrednost raziskovalno-razvojnim aktivnostim za potrebe gospodarstva«.

Zavod PPC Tezno, ki je krovna organizacija Cone Tezno, skupnosti in vključuje 220 podjetij z okoli 3600 zaposlenimi. Cona Tezno podpira in spodbuja poslovne interese podjetij v Coni z interesi lokalnega okolja. Hkrati povezuje, informira in usmerja podjetja znotraj cone in jih povezuje z zunanjimi subjekti in podpornimi gospodarskimi institucijami. Direktor Zavoda PPC Tezno Gorazd Bende ob tem pove: »Cona Tezno je nastala na osnovi sodelovanja. Današnji dogodek je dokaz, da ima to kar delamo, odmev v širšem slovenskem prostoru. Brez znanja in razvoja ne gre, kot je povedal minister Počivalšek, in tega se zavedamo tudi v Coni Tezno«, je zaključil Gorazd Bende.

Uradni del dogodka je povezovala Anita Mlakar

Za glasbeno popestritev je poskrbel trio iz skupine Artistik – Marko Stajnko (klavir in aranžmaji), Neža Kirn (vokal) in Monika Hočevar (violončelo). 

Dogodek so omogočili sponzorji in pokrovitelji: 

Arhides, Zavarovalnica Generali, Dior, butik Cardinallia, Oblačila Luna, LifeClass Terme Sv. Martin, Oljarna Kocbek, Zavod za turizem Maribor, Posestvo Sončni raj, Pohorske dobrote, Pokica, Kava in čaji Hornig, Europark Maribor, Vino Joannes Protner, Batis Plus d.o.o., Stork, Gourmet catering Slaviša Amidžić, Narodni dom ter tehnična in medijska podpora Radio Maribor in BK TV.

Okrogla miza
Okrogla miza z ministrom za gospodarstvo Zdravkom Počivalškom
Simona Lobnik Ambrožič, EVRA, Gorazd Bende, Cona Tezno, Anita Mlakar
Brunch 2020
Akustik, vokalistka Neža Kirn
Anita Mlakar
Gorazd Bende, minister Počivalšek
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek
Catering
Catering Slaviša
Mreženje
Mreženje
mreženje brunch 2020
Sponzorji

Fotografije: Andreja Kavaš

Posnetek dogodka v živo si lahko ogledate TUKAJ (pričetek približno na minutaži 9:30). 

DELI:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Novice Revije Direktor

Pridobite brezplačen dostop do najpomembnejših novic, poslanih na vašo e-pošto