Raziskava PwC: Več kot polovica direktorjev pričakuje poslabšanje gospodarske rasti

Feb 05, 2020
< 1 min branje

Revija Direktor objavlja tudi tiskane
članke, ki so dostopni našim naročnikom.

PwC raziskava
PwC

Revija Direktor objavlja tudi tiskane
članke, ki so dostopni našim naročnikom.

Več kot polovica anektiranih direktorjev v Sloveniji meni, da se bo svetovna gospodarska rast zaradi številnih dejavnikov in negotovosti v prihodnjih 12 mesecih poslabšala. Le tretjina vprašanih v raziskavi, ki jo je med direktorji opravil PricewaterhouseCoopers (PwC), je trdno prepričanih, da bo njihova družba v tem letu ustvarila rast prihodkov.

Več kot polovica (53 %) anketiranih direktorjev podjetij v Sloveniji meni, da se bo svetovna gospodarska rast v naslednjih 12 mesecih poslabšala. Le 33 % vprašanih je trdno prepričanih, da bo njihova družba ustvarila rast prihodkov v tem letu, 24 % pa, da ji bo to uspelo v naslednjih treh letih.

Med strategijami, s katerimi bodo v tem in naslednjih letih kljub naraščajoči negotovosti v svetovnem gospodarstvu vseeno poskušali doseči rast svojih podjetij, anketirani slovenski direktorji tudi letos na prvo mesto uvrščajo organsko rast (69 %).

Med dejavniki, ki bodo pomembno vplivali na rast njihovih organizacij, izpostavljajo negotovo gospodarsko rast (78 %) ter povečano davčno obremenitev (76 %).

Med poslovnimi grožnjami, ki bi lahko ogrozile rast njihovih organizacij, anketirani slovenski direktorji na prvo mesto postavljajo hitrost tehnoloških sprememb (67 %) in razpoložljivost ključnih kadrov (60 %). V zvezi s slednjim se tudi slovenski direktorji – tako kot tisti na globalni ravni – zavedajo, da digitalno izpopolnjevanje zaposlenih ni več vprašanje, temveč nuja, pri čemer kot dva največja izziva izpostavljajo vprašanji, kako motivirati in spodbuditi zaposlene k učenju in prenosu znanja v prakso (24 %) ter pomanjkanje sredstev (npr. finančnih, ljudi, časa, znanja) za izvedbo usposabljanj, ki jih potrebujejo (20 %).

To so ključne ugotovitve najnovejše globalne raziskave družbe PricewaterhouseCoopers (PwC) med direktorji, ki je v Sloveniji potekala drugič, na svetovni ravni pa že 23. leto zapored.

DELI:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Novice Revije Direktor

Pridobite brezplačen dostop do najpomembnejših novic, poslanih na vašo e-pošto