Faktoring kot naložbena alternativna bančnim depozitom

Feb 18, 2019
2 min branje

Revija Direktor objavlja tudi tiskane
članke, ki so dostopni našim naročnikom.

Revija Direktor objavlja tudi tiskane
članke, ki so dostopni našim naročnikom.

Delež likvidnih (nevezanih) sredstev pa je že več kot 2/3. Stanje dokazuje, da imamo Slovenci sicer opazne prihranke, ne znamo pa se odločiti, kako jih glede na namen in ročnost primerno investirati. Podobna situacija je tudi pri podjetjih. Prihranki so prav tako opazni, saj je za nami kar nekaj let močne konjunkture.

 

Kam z denarjem?

Ena od vse bolj uveljavljenih možnosti je plasma sredstev na tehnološko naprednih spletnih platformah za avtomatizirani faktoring in mikro-posojila. Na njih se srečata ponudba presežnih sredstev in terjatev, kjer se praviloma s pomočjo algoritmov pokrijejo v skladu s poprej nastavljenimi pravili. Za uporabnike je delovanje platform zelo enostavno, opremljeno s temeljitimi navodili.
 

Kakšni so donosi?

Donosi so odvisni od ročnosti naložbe, obsega plasiranih sredstev in ravni tveganja, ki ga je investitor pripravljen sprejeti. Sicer je odvisno od ponudbe in povpraševanja, a praviloma se presežna sredstva trenutno lahko plasirajo za obdobje od 60 dni pa do pet let po donosnostih, ki sežejo tudi nad 6 % na leto. A za povprečen plasma, recimo vsaj 10.000 € za dobo 60 do 90 dni, lahko ta trenutek pričakujete nekaj več kot 5 % na letni ravni in ob razumnem tveganju.
 

Kakšna so tveganja?

Tveganja praviloma niso nezanemarljiva, a so obvladljiva. Kako jih lahko obvladamo? Predvsem s premišljeno izbiro platform oz. partnerjev, prek katerih bomo posodili svoj denar. Najstarejše so stare že 10 let, za nekaterimi stojijo priznane finančne institucije, podjetniške organizacije in bonitetne hiše. Nekatere ponujajo tudi nerazložljivo visoke donose – zato pozor! Treba je seveda vzeti v zakup, da je to področje, ki se šele razvija.

V okviru vsake platforme imate možnosti izbire:
za koliko časa boste plasirali denar,

  • kakšen znesek,
  • kakšno boniteto (minimalno) naj imajo vaši upniki in
  • koliko ste največ pripravljeni nameniti posameznemu med njimi.

 
Sistemov nastavitev je toliko, kot je platform.

Seveda obstajajo tveganja. Recimo napaka v programu, na katerem sloni celotna spletna platforma, in še kakšna. Terjatve so praviloma kakovostno zavarovane, in če bi se že kaj zalomilo, to verjetno ne pomeni, da je denar izgubljen, ampak bo treba počakati, da pride do poplačila iz garancije.

Samo Lubej
Kako se lotiti?

Če imate likvidnostne presežke tako kot podjetje ali kot fizična oseba, bi predlagali, da se o tem načinu plasiranja likvidnih sredstev čim bolje podučite, posvetujete s svojim računovodjo in/ali finančnikom. Vaš bankir zelo verjetno ne bo navdušen nad idejo, vemo, zakaj. Svetujemo razpršitev sredstev med vsaj dve ali več platform, če so presežki večji. Začnite z manjšimi zneski in nato dodajajte. V pomoč smo vam pripravili pregled nekaterih najbolj prepoznavnih platform.

 

Nekaj bolj prepoznavnih platform za spletni faktoring in mikro-posojila.
B2BP2P
PonudnikSpletna stranPonudnikSpletna stran
Borza Terjatev (SLO) borzaterjatev.si Bondora (SLO) bondora.com/sl
Advanon (CH) advanon.comFunding Circle (GB)fundingcircle.com
MarketInvoice (GB)marketinvoice.comZOPA (GB)zopa.com

DELI:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Novice Revije Direktor

Pridobite brezplačen dostop do najpomembnejših novic, poslanih na vašo e-pošto