V RAVNOVESJU z Mojco Perko, trenerko za zdravo in kakovostno življenje

Revija Direktor objavlja tudi tiskane
članke, ki so dostopni našim naročnikom.

Mojca Perko
Ravnovesje z Mojco Perko

Revija Direktor objavlja tudi tiskane
članke, ki so dostopni našim naročnikom.

V seriji kratkih intervjujev V RAVNOVESJU nas zanima, kako se uspešni podjetniki, managerji in direktorji soočajo z iskanjem ravnovesja med poslovnim in družinskim svetom ter seveda, kako jim to uspeva v trenutni situaciji epidemije v letu 2020.  Pogovarjali smo se z Mojco Perko, trenerko za zdravo in kakovostno življenje, sicer pa magistro farmacevtskih znanosti, ki pa je to službo zamenjala za svoje sanje in poslanstvo, v katerem je povezala področje medicine in športa. Mojco smo povprašali, kako ona krmari med družinskim in poslovnim življenjem.

Kaj zate, še posebej v teh dneh pomeni ravnovesje med zasebnim in poslovnim?

Krmarjenje med poslovnim in zasebnim življenjem je lahko kar velik izziv. Še posebej, če ti čas z družino veliko pomeni, kot je to pri meni. Moja otroka sta stara 10 in 13 let in lahko rečem, da sta zelo samostojna. Samostojnost je rezultat vzgoje, kjer se vsa leta z možem trudiva, da ju učiva odgovornosti za svoja dejanja in jima dajeva krila, da opravljata svoje dolžnosti po svoji vesti. Učiva ju, da stvari niso samoumevne in da gre v življenju vedno za vzajemne odnose. Njuna samostojnost je naša družinska prednost, namreč, v času, ko midva opravljava službene dolžnosti, otroka samostojno poskrbita za šolske in športne obveznosti.

Mojca Perko, trenerka
Mag. Mojca Perko (zasebni arhiv)

Kako se je to razmerje spremenilo v primerjavi s časom pred korono?

V času korone se je vse obrnilo na glavo. Pričelo se je delo od doma. Ker je bilo moje delo pred korono v veliki meri nastavljeno na delo s strankami in nam je to bilo v trenutku odvzeto, je bilo potrebno zelo inovativno poiskati rešitve, kako lahko strankam še naprej stojim ob strani, kljub temu, da se ne moremo videti v živo.  Zato se je moj delovnik podaljšal in čas za družino skrajšal.

Spremembe so za sabo potegnile izzive prilagoditve na situacijo, tako poslovno kot zasebno. Odsotnost naju kot staršev je bila večja kot pred korono (kljub temu, da smo bili vsi doma) in tu sta se otroka izkazala za zelo samostojna in sta odlično opravila svoje obveznosti.

Mojca Perko, trenerka
Mag. Mojca Perko (zasebni arhiv)

Kakšen je tvoj tipičen work&life balanced urnik?

Jutra so zame sveta. Vedno vstanem pred vsemi in ta zlati čas posvetim sebi. Spijem zdrav napitek, se razgibam, izvedem vaje za telo in obraz, prebiram dobre knjige in vse to počnem ob sproščujoči glasbi. Potem se stuširam in uredim za službo. Tudi če delam od doma. Pripravim zajtrk za vse. Jutra vedno začnemo skupaj in to je naš res lep začetek dneva. Sledijo službene, šolske in športne obveznosti. Kosila opoldne ne uspemo imeti vsi skupaj, imamo pa zato vedno skupno pozno kosilo. Pozno popoldan vsi sedemo za mizo in naš družinski čas se začne ob dobri hrani in prijetnem pogovoru, ki se potem prevesi v večerno druženje. Vikendi so rezervirani za naše skupne interese, ki so običajno športno obarvani.

Kako se samomotiviraš, kadar je usklajevanje (pre)težko?

Trenutki, ko je usklajevanje skoraj »mision imposible« in moj delovnik traja cel dan, si jasno nastavim plan dela. Pomeni, da za določen projekt nastavim tudi datum zaključka, takoj po tem datumu pa je že splaniran naš družinski čas, ki traja cel vikend in si ga v nobene primeru ne pustimo zmotiti. Ko se dela se dela in ko si vzamemo čas za nas, ne delam.

Mag. Mojca Perko (zasebni arhiv)

In kakšen je tvoj TOP nasvet za usklajevanje zasebnega in poslovnega vsem nam?

Najpomembnejša vrednota je zame zdravje. Zdravje pa pomeni, da skrbimo za dobro in redno prehrano, za dovolj veliko mero gibanja in super dozo čistih misli. Moj TOP nasvet je, da se zavedamo, da smo vsi družinski člani odgovorni za svoje zdravje in se pri tem vzpodbujamo in pomagamo.

Če bomo ostali zdravi bomo lahko živeli življenje, ki si ga želimo.

In mislim, da ni toliko pomembno, da vsak trenutek stiskamo skupaj naše glave kot to, da je tisti čas, ki ga namenimo skupnemu druženju kvaliteten, ljubeč in spoštljiv. Da tudi ko nismo skupaj čutimo ljubezen in pripadnost.

Z Mojco Perko se je pogovarjala Simona Lobnik Ambrožič, odgovorna urednica revije Direktor.

DELI:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Novice Revije Direktor

Pridobite brezplačen dostop do najpomembnejših novic, poslanih na vašo e-pošto