Pekočko – veliko več kot le čili omake

Jan 16, 2019
4 min branje

Revija Direktor objavlja tudi tiskane
članke, ki so dostopni našim naročnikom.

Revija Direktor objavlja tudi tiskane
članke, ki so dostopni našim naročnikom.

Pekočko je domača, povsem naravna gurmanska pekoča omaka, za katero sta kriva Mojca in Žiga iz Maribora. Začela sta na domačem balkonu leta 2013, letos pa sta na salonu Gourmet Selection v Parizu osvojila prvo nagrado med omakami in začimbami.

Zgodba se je začela pred petimi leti z Mojčino željo po lastnih čilijih na vrtu in lastno čilijevo omako. »Moje prvo srečanje s pekočo omako je bilo srečanje s Tabascom, ki sem si ga stresala na pizzo in pokovko. Vedno sta me motila ta kisli vonj in okus, ampak takrat se nisem preveč ukvarjala s tem. Leta 2013 pa me je prešinila ideja, da bi imela na balkonu v bloku nekaj sadik jagod, feferonov in zelišč. Posrečilo se mi je in vložila sem nekaj kozarcev feferonov,« razlaga Mojca.

Naslednjo pomlad je vzgojila sto sadik čilija in si naredila svoj ‘Tabasco’, ki je bil prijateljem veliko boljši od originala. In tako je balkonski ‘tegel’ zamenjal vrtni nasad čilijev, iz katerega je nastalo prvih pet omak, ki so dobile ime Pekočko.

 

Leta 2015 sta jih Mojca Kravina in Žiga Rajič prvič predstavila javnosti na festivalu Lepa žoga v Ljubljani. »Popolna ‘outsajderja’ sva bila. Niti pravega ‘štantka’ nisva imela, ker sva zamujala zaradi zastojev pri Trojanah, kjer smo morali zapustiti avtocesto. Dali so nama kar eno mizo, brez reklam, praktično brez prepoznavnosti. A tisti dan sva prodala skoraj vse omake, kar naju je pozitivno presenetilo,« se smeji Mojca.

Že leto kasneje sta na Čili festivalu v Ljubljani za omako Balkansko divji dobila nagrado za najboljšo čilijevo omako v Sloveniji. Kmalu zatem sta se z omako pojavila v petih trgovinah z živili v Parizu in Pekočku nadela ime unikatne čilijeve omake. Postala sta glavna tema vseh medijev in konkurence.

Junija 2017 sta osvojila naslov časnika Finance – najboljše živilo po izboru potrošnikov in dobila svoje mesto na policah v Mercatorju. Začela sta delati tudi hišne omake za Lars&Sven Burgers, Jack&Joe’s Burger Club, Galeb in Pizzerijo Krapek. Izvoz je zajel Pariz in nekatera druga mesta v Belgiji, na Madagaskarju, na novo sta z omakami prisotna tudi v Bratislavi.

 

Nagrada Pariza

Lani novembra sta Mojca in Žiga, ki že 25 let oblikuje revije o kuhanju in zdravju, trenutno pa dela za francosko kuharsko revijo in portal Marmiton, naredila dimljeno BBQ-omako za francoski trg. Poimenovala sta jo Zakajeni kavbojc (fr.: Ricain Enfumé). Letos septembra sta jo poslala na salon Gourmet Selection v Parizu, kjer sta kot prvi slovenski proizvajalec osvojila prvo nagrado, in sicer v kategoriji najboljše omake in začimbe. Prijavljenih podjetij je bilo več kot 200.

 

Posebnost njunih omak

Pekočko sta Mojca in Žiga. Njune omake so posebne in se razlikujejo od drugih, saj so domače. Od vzgoje čilijev na lastnem vrtu, kuhanja na štedilniku v kuhinji, malo večji od družinske, do oblikovanja etikete, vse je delo rok Mojce in Žige.
Vse omake so 100-odstotno naravne, kuhane izključno iz svežih čilijev, brez aditivov, brez umetnih konzervansov. Nikoli ne uporabljata polizdelkov. Vse sestavine njunih malih ‘flašk’ prihajajo z vrtov kooperantov, ki živijo v lokalnem okolju, v krogu 50 km. Na vrtu vzgajata 60 različnih vrst čilijev, v visokih gredah po načelu permakulture, kjer gre za ekološko vzgojo z visokim donosom na majhni površini. Vse omake so brez glutena, nekatere tudi veganom prijazne.

 

Vsak Pekočko ima svoje slovensko ime

Ne samo ime, tudi stopnjo pekočnosti in posebno etiketo z jelenjo glavo. Nežni vragec, Živčni Sicilijanec, Brkati Mehičan, Balkansko divji, Čokoladna zloba, Lovec fantomov, Bolečko. Pa še Moštarda, kutinova marmelada s čiliji in domač čilijev pesto. Njuni proizvodi ne vsebujejo zgolj različno močnih čilijev, pač pa so to omake kompleksnejših asociacij okusov, saj sta oba izjemna poznavalca začimb in vrtnin z vseh koncev sveta. Tako lahko zasledimo okus pečene paprike, guakamola, bazilike in paradižnika, čokolade in tonke (črni mandelj), viskija Isley, madagaskarskega divjega popra, datljev …

Mojca Kravina pravi: »Trenutno čakam na prazne flaške, da lahko naredimo naslednjo pošiljko za Francijo in Belgijo. Pa na vrt moram, da poberem čilije J.«

Pekočka najdete na policah 40-ih Mercatorjev po Sloveniji, na oddelku Radi imamo domače.

DELI:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Novice Revije Direktor

Pridobite brezplačen dostop do najpomembnejših novic, poslanih na vašo e-pošto