ALI RES OBSTAJA ”NAJBOLJŠA” DIETA

Apr 05, 2019
4 min branje

Revija Direktor objavlja tudi tiskane
članke, ki so dostopni našim naročnikom.

Revija Direktor objavlja tudi tiskane
članke, ki so dostopni našim naročnikom.

Topli dnevi so že potrkali na vrata in ob prvih sončnih žarkih nas večina že sanjari o morju, plažah in lahkotnih dnevih, brez težkih bund in škornjev. A vse to lepo sanjarjenje se za nekatere kaj hitro konča, ko na dan privlečejo kopalke in kratke hlače prejšnjih sezon ter z grozo ugotovijo, da so le-te pretesne.

Nadaljnji cilj je jasno zastavljen: »Hujšali bomo!«. A nato sledi vprašanje: »Kako«?

Veliko posameznikov, ki se sooča z zgoraj navedeno dilemo, bo navadno skovalo naslednji načrt: prečesali bodo internet po dolgem in počez, se v poplavi vseh informacij izgubili, nato našli dieto, ki obljublja veliko izgubo kilogramov v kratkem času, začeli z dieto in med njo stradali ter se z mišjo hitrostjo in jezo prestavljali po svetu, izgubili nekaj kilogramov, pretežno na račun vseh drugih tkiv namesto maščobne mase, na koncu obupali, se prenajedli in pridobili vse izgubljene kilograme nazaj in še kakšnega več za povrh. Opisana zgodba je klasična zgodba o učinku jo-jo, ki ga je skoraj vsak, ki se je boril z odvečnimi kilogrami, v svoji »karieri« že izkusil. Zato je pomemben naslednji poudarek: cilj uravnavanja telesne teže/»hujšanja« je ohranjanje stabilne telesne teže, saj lahko zgoraj omenjeno nihanje resno prizadene naše vsesplošno zdravje. Torej je treba poiskati način, kako bomo izgubili odvečne kilograme in nadalje, kako bomo ohranjali telesno težo. In katera je najboljša dieta?

Najboljša dieta ne obstaja. Žal ne moremo predpisati točno določenega načina prehranjevanja za vsakega posameznika, saj le-ta vključuje raznolike življenjske stile, telesno sestavo, starost, fiziologijo in presnovo ter marsikatere druge dejavnike. A za izgubo telesne teže vseeno obstaja nekaj univerzalnih izhodišč, ki so skupna vsem dietam.

”Poiščite način prehrane, ki vam ustreza in ki ga lahko vzdržujete na dolgi rok, saj bo le ta najbolj uspešen!”

Marina Zakič

1. Energijski vnos: Če želimo izgubiti telesno težo, je treba zmanjšati vnos energije (po domače hrane) ali povečati porabo le-te. Idealno je kombinirati obe metodi (povečati delo = vadba), a ne pozabite: z vadbo ne moremo izničiti slabe prehrane. Če se ne želimo ubadati s štetjem kalorij, lahko s svojim energijskim vnosom ravnamo na drugačen način: nekaj dni vodimo dnevnik prehrane, kamor zapišemo vse, kar smo pojedli in resnično ozavestimo količine in porcije živil. Nato preprosto zmanjšamo vnos teh živil za tretjino ali več, če uvidimo, da se prenajedamo, in čez nekaj dni preverimo rezultat. Če se kopalke že bolje prilegajo, smo na dobri poti, a če je situacija ista, nadalje zmanjšamo porcije, vendar pazljivo: ob tem upoštevamo nadaljnje točke. Dodajam še, da je zmanjšanje energijskega vnosa tisti dejavnik, zaradi katerega shujšamo po raznih dietah, vse od nizko maščobnih do nizko hidratnih ipd. Namreč, kadar izločimo celo skupino živil, smo na ta način zmanjšali vnos energije/kalorij. A če si še vedno želimo pojesti kos polnozrnatega kruha, si ga seveda lahko privoščimo tudi »na dieti«, le zmanjšati moramo njegovo količino. Prav tako razporedimo energijo smiselno, glede na svoje potrebe in življenjski slog, kar pomeni, da sploh ni nujno, da imamo pet obrokov na dan. Za nekoga so lahko dovolj tudi trije, drugemu jih spet ustreza pet.

 

2. Beljakovine: Le-te so zelo pomembne za rast in obnovo vseh tkiv v telesu ter igrajo številne druge vloge v našem organizmu. So tudi izredno sitostno hranilo in prehranski načrt, ki vsebuje višji delež beljakovin, bo pri hujšanju izredno dobrodošel. V vsak obrok vključite visoko kakovostne beljakovine, kot so pusto meso, ribe, jajca, mleko in mlečni izdelki (če vam ne povzročajo težav), še zlasti skuta je odličen vir beljakovin, ter stročnice.

 

3. Zelenjava: Obarvajte svoje krožnike in dodajte zelenjavo k vsaj dvema dnevnima obrokoma. Zelenjava je bogata s prehranskimi vlakninami, ki skrbijo za večjo sitost in zdravo črevo, energijsko pa je precej revna (vsebuje malo kalorij). Poskusite vključiti vsaj dve različni vrsti zelenjave v obrok in pri tem viru ne »šparajte« s količino, pojeste jo lahko veliko, a se seveda ne prenajejte.

 

4. Zdrav krožnik za hujšanje: Pripravite glavne obroke po zgledu zdravega krožnika, kjer naj zelenjava (sveža/pražena/kuhana/dušena) zaseda polovico krožnika, četrtino krožnika napolnite z beljakovinskimi viri živil in drugo četrtino s polnovrednimi ogljikovimi hidrati, kot so ajdova/prosena kaša, polnozrnat kruh, krompir/, poskrbite pa tudi za zadosten vir zdravih maščob, s katerimi boste hrano pripravljali (npr. olivno olje) ali jih dodali obroku v drugih oblikah.

 

5. Sladke pijače, alkohol in sladkarije: Sladkim pijačam se izognimo v velikem loku, saj nam ne nudijo veliko hranilnih snovi in so visoko kalorične, vnos alkohola prav tako zmanjšajmo ali začasno izključimo, saj bo prav tako prispeval k večjemu vnosu energije in nam morebiti povečal tek, sladkarije in druge sladke razvade pa so lahko občasno del našega prehranskega režima, a manj pogosto in v bistveno manjših količinah.

 

Navedene smernice, ki sicer ne nosijo imena »xy-dieta«, a so bistvena izhodišča večine diet, lahko posamezniku pripomorejo k izboljšanju prehranskih navad in tudi k izgubi odvečnih kilogramov. A dodati je treba, da je hujšanje le prvi del načrta in tisti del, ki se navadno večini vsaj enkrat v življenju dobro izide, ne glede na ubrani način in vrsto diete. Tisto, kar je treba osvojiti nadalje, je vzdrževanje zdrave telesne teže in vzdrževanje zdravih prehranskih navad skozi celo življenje.

DELI:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Novice Revije Direktor

Pridobite brezplačen dostop do najpomembnejših novic, poslanih na vašo e-pošto