Doživetja na Goričkem

Okt 04, 2019
4 min branje

Revija Direktor objavlja tudi tiskane
članke, ki so dostopni našim naročnikom.

Lokalni okusi in doživetja
Doživetje na Goričkem

Revija Direktor objavlja tudi tiskane
članke, ki so dostopni našim naročnikom.

Za obisk Goričkega je veliko razlogov. Čarobnost zdravilne narave se vas bo globoko dotaknila in nikoli ne boste pozabili izjemne prijaznosti domačinov in njihovih zgodb.


Foto: Jože Glažar, Danica Šubernik


Morda ste tudi vi med tistimi, ki včasih v slutnji še neraziskane lepote zahrepenite po odkrivanju bližnjih krajev. Če je tako, vas na severovzhod države, v pokrajino med Muro in Rabo, kjer je v pradavnini plitko valovalo Panonsko morje, vabi prelepo Goričko. Pot, obdana z griči in manjšimi hribovji, pelje vse do stičišča državne meje Slovenije in Madžarske. Tik pred njo prijazno vabi na obisk vas Šalovci, ki je v dolgih stoletjih spreminjala svojo podobo (pravijo, da je tam še pred kratkim bilo mogoče videti ostanke rimske ceste), še vedno pa je ohranila privlačno moč pristne narave, saj je sodobni tempo razvoja te kraje obšel. A ne povsem.


Na koncu vasi se razprostira Ekološka in socialna kmetija Korenika, ki je pred gotovim propadom rešila in združila tri stare kmetije. Na Koreniki se ukvarjajo z ekološko pridelavo in predelavo zelenjave, zelišč, sadja, žitaric in z ekološkim turizmom. Delujejo na način dodane družbene vrednosti, zato usposabljajo, socialno vključujejo in zaposlujejo ljudi iz ranljivih družbenih skupin. Posvečajo se izobraževanju o ekologiji, okoljevarstvu in kmetijstvu. Krepijo zavest o zdravi, ekološko uravnoteženi pridelavi in predelavi hrane ter o pomenu telesnega in duševnega zdravja ljudi.


Obisk Korenike je svojevrstno doživetje starih časov. Na domačiji Rotceni stoji obnovljena sto let stara hiša, zgrajena v času Avstro-Ogrske. Hiša je kulturni spomenik nekega časa, o njem pa ve veliko povedati še živeči potomec. Na travnatih in gozdnih površinah domačije Rotceni je urejen živalski park. Krotke in simpatične živali: konji, krave, koze, ovce, race, zajci, pujsi omrežijo obiskovalce vseh generacij. Na kmetiji imajo pomemben prostor avtohtone pasme živali: cikasto govedo, krškopoljski prašič in kranjska čebela, ki imajo velik pomen za uravnoteženost ekosistemov in prihodnost človeštva.

Domačija Rotceni na Koreniki
Domačija Rotceni na Koreniki

Na južnem delu Korenike se razprostira velik zeliščni vrt. Pravijo, da je srce Korenike. Pogled nanj ujame pobočje sončnega grička, kjer se enoletnice in trajnice oblačijo v barve letnih časov. Vsak letni čas ima svoje čare. Klopce v vrtu, ki obiskovalcu ponujajo oddih od vsakdana, so pravšnje za opazovanje čudovitih barv cvetov in različnih oblik življenja. Ptičje petje, ples kačjih pastirjev nad mlakami, igrivo plavanje rac in še veliko drugega obiskovalce vrta navda z globokim mirom in radostjo, ki sta privilegija povezanosti z naravo. Na vrtu so priprave, primerne za gibalne dejavnosti starejših generacij in za spodbujanje domišljije pri igri mladih. Na vodenem ogledu vrta bodo z vami podelili skrivnosti urejanja vrta, negovanja in rabe zdravilnih zelišč ter njihovih zdravilnih učinkov.


V pol ure hoda po gozdni poti, ki omogoča spoznavanje goričkih gozdov in življenja v njih, pridete do Hodoškega jezera, kjer živijo vidre in bobri. V sosednji vasi, v Križevcih, je tudi vidrin center Aqualutra, kjer raziskujejo življenje vider in si prizadevajo za ohranitev narave. Bober je tu že izumrl, ker pa so si prizadevali za izboljšanje habitatov in prepustnost migracijskih koridorjev, se je vrnil v te kraje.

Zeliščni vrt
Zeliščni vrt

Na položnih pobočjih Korenikinih obdelovalnih površin rastejo žitarice, zelišča in zelenjava, na gričih pa sadovnjaki. Polja in vrtove obdelujejo zaposleni, ki prihajajo iz ranljivih družbenih skupin. To so ljudje, ki so izgubili zdravje in svoje mesto med ljudmi ter so na Koreniki ponovno našli svojo dušo in svoj smisel. Pridne roke ekološke pridelke predelajo v sušene izdelke, tinkture, mazila, sirupe in druge kakovostne izdelke z ekološkimi certifikati, ki jih prodajajo pod blagovno znamko Korenika. Izdelke vam bodo predstavili v trgovinici na Koreniki, kjer jih boste lahko tudi kupili. Prav tako pa jih lahko poiščete na Korenikini spletni strani (https://www.korenika.si/spletna-trgovina).


Žlahtnost sadežev zdrave narave, oplemenitenih s pristnim goričkim gostoljubjem, vam v nadvse prijetnem okolju tik ob zeliščnem vrtu postrežejo tudi na krožnikih. Korenikina kulinarična ponudba je sestavljena iz tradicionalnih lokalnih jedi, po domiselnosti pa sledi sodobnim trendom, zato zadovolji tudi najbolj prefinjene okuse. Izbirate lahko med mesnimi in zelenjavnimi jedmi ter tradicionalnimi sladicami, med katerimi so najbolj priljubljene prekmurska gibanica, posolanka in retaš z jabolki, skuto in višnjami.


Za obisk Korenike (skupine sprejemajo po predhodni najavi) pokličite na telefonsko številko 070 752 559 ali pišite na e-naslov: zavod.korenika@gmail.com.


Mali raj in Medičarstvo Celec


Doživetja na Koreniki lahko popestrite z obiskom kmečkega turizma Mali raj v bližnjih Dolencih. Ob pokušini in nakupu sirov si tam lahko ogledate tudi živali. V Malem raju lahko ostanete na počitnicah in si privoščite raziskovanje okoliških znamenitosti in obiščete lokalne ponudnike, kot je nedvomno Medičarstvo Celec v Ratkovcih, kjer po starih recepturah izdelujejo medenjake različnih okusov in zanimivih oblik. Izdelki stare rokodelske tradicije marsikomu povrnejo spomine na podarjena lectova srca in življenjske zgodbe. Morda se vam utrne tudi kakšna ideja o edinstvenem medenem izdelku, ki ga v medičarstvu izdelajo po naročilu.

Projekt Lokalni okusi in doživetja »Diši po Prekmurju« sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Hodoško jezero
Hodoško jezero

DELI:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Novice Revije Direktor

Pridobite brezplačen dostop do najpomembnejših novic, poslanih na vašo e-pošto