Mesto na dlani – DUBAJ

Jan 10, 2019
5 min branje

Revija Direktor objavlja tudi tiskane
članke, ki so dostopni našim naročnikom.

Revija Direktor objavlja tudi tiskane
članke, ki so dostopni našim naročnikom.

Dubaj je mesto presežkov. Ko pomislimo nanj, se spomnimo na umetni otok v obliki palme, najdražji hotel na svetu Burj al Arab ali pa na veličastno Burj Khalifo, najvišjo stavbo na svetu. Vendar pa je Dubaj, ki se zadnja leta vedno bolj uveljavlja kot poslovna in turistična destinacija, še veliko več, kot se nam zdi na prvi pogled. Mesto se skupaj s porastom turistov iz vsega sveta razvija v multikulturno destinacijo, kjer vsakdo najde nekaj za svoj okus.

 

Največje mesto v Združenih arabskih emiratih
Št. prebivalcev: 2,1 milijona
Časovni pas: UTC+4

 


 

Kako tja?

Letalska družba Emirates vas v pet-urnem neposrednem letu pripelje v Dubaj iz vseh bližnjih letališč: z Dunaja, iz Zagreba, Benetk in Budimpešte. Cene povratnih kart se gibljejo okrog 500 evrov.
 

Kdaj?

Dubaj ima dve izraziti sezoni, in sicer poletno ter zimsko. Poletna traja od maja do oktobra, zimska pa od novembra do aprila. V poletnem času temperature dosegajo tudi do 50 stopinj Celzija, prav tako je izjemno visoka vlažnost. V tem času je tudi verski mesec postenja Ramadan, v času katerega se večina restavracij zapre, prav tako čez dan ni dovoljeno v javnosti konzumirati hrane in pijače. Najprimernejši meseci za potovanje so od novembra do aprila, ko so temperature čez dan prijetnih 25 do 30 stopinj Celzija, čez noč pa se lahko naužijete sveže zraka s temperaturami tudi do 15 stopinj Celzija.

 

Prihod v Dubaj

Ob pristanku vas bo pričakalo eno izmed največjih in najbolj prometnih letališč na svetu. Slovenski državljani za vstop ne potrebujemo vizuma. Z letališča se do hotela lahko odpravite s taksijem, ki je tudi sicer zaradi ugodnih tarif najpogostejše prevozno sredstvo za turiste po Dubaju. Letališče je z mestom povezano tudi z metrojem, za katerega lahko kupite eno- ali večdnevne vozovnice. Metro ima ločene vagone za moške in ženske z otroki, na kar morate biti pozorni, sicer vas lahko doleti kazen.

Taksi: Letališče–Downtown: cca. 20 evrov Letališče –Dubai Marina: cca. 40 evrov Letališče–stari del mesta: cca. 15 evrov

DOŽIVETJA

Burj al Arab, hotel s 7 zvezdicami

Si želite doživeti in ogledati najprestižnejši hotel na svetu v obliki jadra? Hotel je zgrajen na otoku in ni dostopen za javnost. Edina možnost za obisk za tiste, ki niste gosti hotela, je rezervacija v njihovem baru. Vstopnine v tem primeru ni, vendar pa je zahtevana minimalna poraba. Za vse, ki bi želeli s hotelom v ozadju posneti zgolj spominsko fotografijo, pa je najboljši razgled na Burj al Arab iz bližnjega središča Madinat Jumeirah ali s plaže, imenovane Kite beach.

 
Burj Khalifa

Burj Khalifo, ki se ponaša s 163 nadstropji, si lahko ogledate v okviru obiska razgledne ploščadi, ki se nahaja v 124. in 125. nadstropju (cena vstopnice 50 evrov), ali pa se podate še višje na najvišjo odprto ploščad na svetu, ki se nahaja na 555 metrih (148. nadstropje), kar vas bo stalo okrog 120 evrov. Če si želite namesto tega obiskati bar, lahko rezervirate mizo in srkate koktajl ob veličastnem razgledu s 123. nadstropja – v tem primeru vstopnine ni, je pa minimalni znesek konzumacije okrog 60 evrov in potrebna je predhodna rezervacija.

 
Otok Palma (Palm Jumeirah)

Otok v obliki Palme je seveda najlepše viden iz zraka (SkyDubai vam ponuja dnevne skoke s padalom), vendar pa ga lahko doživite tudi z obiskom ene izmed številnih hotelskih plaž, ki so na otoku. Če ste v Dubaju z otroki, se odpravite v vodni park hotela Atlantis, ki vam ponuja celodnevno zabavo za vso družino s pogledom na otočje palme.

 
Puščavski safari

Safari z avtomobili po puščavi, ki obdaja Dubaj, je med najbolj priljubljenimi doživetji turistov in domačinov. Medtem ko se domačini vsak vikend odpravijo v karavanah z avti v puščavo na taborjenja in piknike, pa lahko delček tega zaužijete tudi sami in se z enim od številnih ponudnikov odpeljete na adrenalinsko vožnjo čez sipine, ki se zaključi v tradicionalnem taboru, kjer vam postrežejo z arabsko kavo, šišo in lokalno večerjo, ob kateri vam predstavijo folklorne plese.

 
Staro mestno jedro in tržnica zlata

Dubaj je mesto, ki je zrastlo iz barak v svetleče stolpnice v zadnjih dvajsetih letih. Spomin na preteklost nam ponuja obisk starega dela mesta, imenovanega Deira, kjer se lahko sprehodimo po tradicionalnih ulicah Bastarkiye, zapeljemo čez reko v leseni abri (tradicionalni ladjici, ki deluje kot del javnega prevoza, ena vožnja stane 0,50 evra) in se sprehodimo po tržnici z zlatom (Gold souq). V tem delu mesta se lahko odpočijete v eni izmed številnih tradicionalnih kavarnic in restavracij in poskusite lokalne specialitete, kot so kamelji hamburger in sladice iz kameljega mleka.

 
Nakupovalna terapija

Dubaj slovi po svojih nakupovalnih središčih. Vsako leto v januarju v Dubaju poteka mednarodni festival nakupov, ki v mesto privablja turiste, željne ugodnih nakupov. Tudi sicer se v Dubaju veliko vrti okrog nakupovalnih središč, ki so postala s svojo ponudbo že prave turistične atrakcije – tako lahko v Dubai Mallu vstopite v podvodni svet in zaplavate v akvariju z morskimi psi ali pa si ogledate plešoče fontane, za najmlajše pa je na voljo drsališče, v Mall of Emirates pa se odpravite na smučanje in druženje z arktičnimi pingvini.

 
Zabava

Željni zabave boste v Dubaju prišli na svoj račun, saj najdete vse od dnevnih klubov na plaži do pubov z živo glasbo in diskotek s priznanimi DJ-i. V Dubaju je alkohol reguliran, vendar kljub temu prisoten v večini restavracij, pubov in barov, ki so v hotelskih kompleksih ali v posebnih conah. Tam boste prav tako našli nočne klube. V restavracijah, ki jih najdete v nakupovalnih središčih, alkohola ne strežejo.

  • Barasti Beach Club – dnevni bar na plaži, ki vam ponuja ležalnike in restavracijo, zvečer pa se spremeni v lokal z DJ-ji in zabavo
  • McGettigans – priljubljen irski pub z živo glasbo
  • Blue Bar – jazz klub z živo glasbo v okviru hotela Novotel WTC
  • Irish Village – pri ekspatih izjemno priljubljen kompleks restavracij in pubov

Združeni arabski emirati so muslimanska država. Zaradi velikega števila ekspatov, ki živijo v Dubaju in predstavljajo okrog 85 % prebivalstva, Dubaj ni konzervativen tako kot nekateri drugi emirati, kar se kaže v velikem številu restavracij, barov in nočnih klubov. Pri oblačenju ni posebnih omejitev, velja pa omeniti, da ima veliko boljših restavracij dress code tako za moške kot za ženske.

 

Ste vedeli?

Ekspati so osebe, ki začasno ali stalno živijo v tuji državi. V Dubaju prihaja največ ekspatov iz Indije in Pakistana, iz zahodnih držav pa iz Velike Britanije, Irske, Francije in Nizozemske. V Dubaju je 0% stopnja brezposlenosti, kajti vsi ekspati so v Dubaju na podlagi delovne vize, ki je sponzorirana s strani delodajalca in morajo torej biti zaposleni, medtem ko imajo vsi lokalci priviligiran položaj in jim pripada zaposlitev takoj ko zaključijo šolanje – nezaposlenosti tako ni

DELI:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Novice Revije Direktor

Pridobite brezplačen dostop do najpomembnejših novic, poslanih na vašo e-pošto