Mesto na dlani – HONG KONG

Apr 20, 2019
5 min branje

Revija Direktor objavlja tudi tiskane
članke, ki so dostopni našim naročnikom.

Revija Direktor objavlja tudi tiskane
članke, ki so dostopni našim naročnikom.

Uradni naziv: Posebno administrativno območje Ljudske republike Kitajske
Uradni jezik: angleščina, kitajščina
Prebivalstvo: 7 mio. prebivalcev
Časovni pas: UTC +8
Valuta: hongkonški dolar (HKG)
Ustanovljeno: 29. avgusta 1842

 

Hongkong je eno izmed najbolj živahnih mest jugovzhodne Kitajske. Pristaniško mesto je ne samo glavno trgovsko središče, ampak tudi vodilno mednarodno finančno središče. Med visokimi nebotičniki se k nebu vzpenjajo tropska drevesa, v pristanišču pa med večtonskimi tovornimi ladjami plujejo tradicionalne ladjice Junk z rdečimi jadri.

 

KDAJ?

Hongkong je priljubljena destinacija tako za poslovneže kot turiste čez vse leto, kar pomeni, da sezone niso strogo določene, prav tako pa imajo vpliv ne samo vreme, ampak tudi kulturni in poslovni dogodki. Zaradi milih in suhih zim, ki jih prinaša subtropsko podnebje, priporočamo obisk med oktobrom in aprilom, ki predstavlja najvišjo (in najdražjo) sezono. Čez poletne mesece računajte na »tajfunsko vreme«, ki prinaša visoke temperature in vlago, pozna pomlad in zgodnja jesen pa poleg zmernejših cen prinašata tudi lepše (a še vedno zelo vroče) vreme. Če iščete ugodne nakupe, je najboljši čas po božiču in pred kitajskim novim letom – kitajsko novo leto sicer spada med največje kulturno-družabne dogodke v Hongkongu, zato svoje potovanje v tem času načrtujte dovolj zgodaj.

 


 

»Ena država, dva sistema«

Hongkong ima pestro zgodovino – med prvo opijsko vojno leta 1841 je otok Hongkong zasedlo Združeno kraljestvo, a ga je že naslednje leto z nangiškim sporazumom formalno izročilo Kitajski. Po drugi opijski vojni so deli Kowloona pripadli Združenemu kraljestvu, različna sosednja ozemlja pa so od Kitajske za 99 let najela t. i. »Nova ozemlja«. Najemna pogodba se je iztekla 30. junija 1997. Skladno s sporazumom je s 1. julijem 1997 celotno nekdanje ozemlje Hongkonga pod britansko kolonialno oblastjo postalo posebno administrativno ozemlje Ljudske republike Kitajske. V skupni deklaraciji je Kitajska obljubila, da na ozemlju Hongkonga ne bo uveljavila kitajskega socialističnega gospodarskega sistema in da bo Hongkong še vsaj do leta 2047 užival visoko stopnjo avtonomije v vseh zadevah, razen na področju zunanje politike in obrambe.

 

ALI STE VEDELI?

 • Ime mesta pomeni »dišeče pristanišče«.
 • Hongkong sestavljajo majhen polotok in 236 otokov v južnem kitajskem morju.
 • Ima največ avtomobilov Rolls Royce’s na prebivalca na svetu.
 • To je mesto z največjim številom nebotičnikov na svetu – ima jih več kot 1.200 (kar je kar štirikrat več kot v New Yorku, ki mu sledi).
 • Spada med najbolj gosto poseljena urbana področja na svetu, kljub temu da je pozidana manj kot četrtina ozemlja.
 • Zaradi razgibanega terena so del »javnega prevoza« tudi tekoče stopnice, ki ob različnih urah potekajo v različne smeri (odvisno od fluktuacije prebivalcev) in skupaj sestavljajo najdaljši sistem na svetu.
 • 55-kilometrski most, ki povezuje Hongkong, Zhuhai in Macau, je najdaljši sistem mostov in podvodnih predorov na svetu, njegova izgradnja pa je stala 18,8 milijarde dolarjev.
 • Tu je dom dveh največjih legend kung fuja in borilnih veščin – Bruca Leeja in Jackiea Chanua.
 • To je mesto z najvišjim IQ-količnikom prebivalstva na svetu – povprečen IQ znaša 107.
 • Kar 90 % prebivalcev za svoje vsakdanje opravke uporablja izključno javni prevoz.
 • Je na 6. mestu na svetu po številu »milijarderskih prebivalcev«.
 • Dim Sum – priljubljeni raznovrstni prigrizki imajo svoj izvor prav v Hongkongu, danes pa jih najdemo na jedilnikih restavracij po vsem svetu.
 • V Hongkongu je 115 konzularnih predstavništev, kar je več kot v katerem koli drugem mestu na svetu.
Info – Tim Ho Wan je ena izmed najcenejših restavracij na svetu z Michelinovo zvezdico – kosilo pri njih vas bo stalo manj kot 3 evre!

DOŽIVETJA

Ulični marketi

Velika verjetnost je, da boste med ogledom mesta naleteli na enega izmed številnih uličnih marketov, ki so srce Hongkonga in privabljajo tako turiste kot lokalno prebivalstvo. Marketi ponujajo raznolike izdelke, vse od spominkov do umetnin in seveda stojnic s hrano. Med najbolj priljubljenimi in obiskanimi sta Ladies Market, ki se nahaja na ulici Thung Choi v okrožju Mong Kok in je specializiran za ženska oblačila in dodatke, ter nočna tržnica Temple Street, ki zvečer oživi v vsem svojem sijaju, obisk pa je posebno doživetje, tudi če nimate namena nakupovati. Temple street je največji nočni market v Hongkongu. Ponuja široko izbiro elektronike, oblačil, spominkov in lokalne hrane po ugodnih cenah – treba se je seveda pogajati.


 

Big Buddha

Na otoku Lantau, slabo uro vožnje z metrojem iz središča Hongkonga, se nahaja 34-metrski bronast kip Bude, ki velja za enega izmed največjih na svetu. Do vasice Ngon Ping, od koder se sprehodite do kipa Bude, se odpravite s panoramsko gondolo, ki ponuja izjemne razglede na vse strani otoka Lantau in pristanišče. Ker gre za enega izmed turistično bolj obiskanih znamenitosti, priporočamo, da si karte za gondolo zagotovite kak dan vnaprej in se s tem izognete dolgim kolonam, ki vas bodo sicer pričakale ob vznožju gondole.


 

Victoria Peak

Vsak, ki prvič obišče Hongkong, je presenečen nad hribovitostjo terena. Za 360-stopinjski razgled na mesto se odpravite na Victoria Peak, ki je na vrhu najvišje točke otoka Hongkong. Izbirate lahko med več razglednimi točkami, vključno s stolpom Peak Tower in Peak Galleria, ki ponujata brezplačen dostop do opazovalnice. Najlepše poglede in pravi tropski sprehod pa boste doživeli, če se odpravite po krožni dvokilometrski sprehajalni poti Peak Circle, ki vas popelje do razgledne točke Lugard Road. Na vrh se lahko povzpnete s tradicionalnim tramvajem, za katerega pa so v sezoni dolge kolone turistov. Alternativno se lahko podate na vrh tudi s taksijem ali avtobusom, najpogumnejši pa tudi peš. Vsekakor pa pred vzponom preverite vremensko napoved, saj je mesto pogosto ovito v meglo.
 

Macau

Eno uro vožnje s trajektom oddaljen Macau je odlična destinacija za enodnevni izlet. Tako kot Hongkong je tudi Macau posebno administrativno področje Ljudske republike Kitajske – za vstop boste potrebovali potni list. Macau je nekdanja portugalska kolonija, danes pa sodobno igralniško središče, ki obrača več denarja kot Las Vegas. Ko prispete v Macau, se z avtobusom številka 3 odpravite v mestno središče, kjer vas bo pričakal popolnoma drugačen svet, saj vam bo staro kolonialno središče dalo občutek, da ste nekje na Portugalskem.
 

Star Ferry

Vožnja s trajektom Star Ferry je ena izmed najcenejših in najbolj pristnih doživetij v Hongkongu. Ladja, ki prevaža goste med polotokom Kowloon in otokom Hongkong, zagotavlja najbolj slikovito pot skozi mesto. Na ladji boste lahko opazovali Hongkong iz popolnoma nove perspektive, predvsem zvečer, ko mesto oživi. Za posebno doživetje ujemite trajekt ob 20. uri in si med plutjem čez Victoria Harbour oglejte Simfonijo razsvetljave, svetlobno-zvočni šov, ki se dnevno odvija na nebotičnikih otoka Hongkong. Kratka vožnja stane okrog 2 evra, ne bodite pa presenečeni nad gnečo, saj trajekt uporabljajo tudi lokalni prebivalci.

DELI:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Novice Revije Direktor

Pridobite brezplačen dostop do najpomembnejših novic, poslanih na vašo e-pošto