Mesto na dlani – MOSKVA

Maj 12, 2019
4 min branje

Revija Direktor objavlja tudi tiskane
članke, ki so dostopni našim naročnikom.

Moskva, glavno mesto Rusije
Ruska babuška-matrjoška

Revija Direktor objavlja tudi tiskane
članke, ki so dostopni našim naročnikom.

 • Država: Ruska federacija
 • Število prebivalcev: 12 milijonov
 • Časovni pas: UTC +4
 • Ustanovljena: okrog leta leta 1147
 
Moskva je kulturno, tehnološko in finančno središče Rusije, kjer strmo naraščajo število prebivalcev, življenjski standard in milijarderji. Mesto, skozi katerega teče istoimenska reka, ponuja na eni strani moderne stolpnice in vile, na drugi strani pa delavska naselja v tipičnem socialističnem stilu, ki vam dajo občutek, da ste se vrnili v preteklost. Največje in glavno mesto Rusije, ki velja tudi za enega izmed najdražjih mest na svetu, privablja turiste z znamenitostmi, kot so Kremlin, Rdeči trg in cerkev svetega Vasilija blaženega.
 

KAKO TJA?

V Moskvo lahko poletite z neposrednim letom z Brnika z Adrio Airways, cena povratne vozovnice je okrog 400 evrov.

 

INFO

Slovenski državljani potrebujejo za vstop v Rusijo vizum, ki ga je možno urediti izključno prek elektronske vizumske vloge. Prav tako je vizum potreben v primeru tranzitiranja v sosednje države prek ruskih letališč.

 

ZANIMIVOSTI:

 • Mesto je ime dobilo po reki Moskvi, ki teče skozi mesto in katere ime pomeni »mokro«.
 • Moskva je največje evropsko mesto s površino neverjetnih 2511 kvadratnih kilometrov in 12 milijoni prebivalcev.
 • V mestu je sedem identičnih zgradb, poimenovanih Sedem sester ali Stalinove stolpnice: dva hotela, dve poslovni stavbi, dva stanovanjska bloka in moskovska državna univerza.
 • Moskva je mesto parkov in zelenic, ki pokrivajo kar 40 odstotkov mestnih površin.
 • Prva restavracija verige McDonalds je odprla svoja vrata v Moskvi 31. januarja 1990 in s tem ustvarila nekaj kilometrov dolgo vrsto za vstop, postreženih pa je bilo več kot 30.000 ljudi, kar ostaja svetovni rekord do danes.
 • V Moski je leta 2017 po podatkih revije Forbes živelo 73 milijarderjev, kar jo je uvrščalo na tretje mesto po številu milijarderskih prebivalcev.
 • Moskva ima najnižjo stopnjo nezaposlenosti v državi (pod 1%).
 • Najvišji radijski in televizijski stolp v Evropi se nahaja v Moskvi, v višino meri 540,1 metra.
 • Leninova knjižnica je največja evropska knjižnica (in druga največja na svetu) s kar 43 milijoni artefaktov.
 
 

DOŽIVETJA

KREMELJ
Kremelj, največja srednjeveška trdnjava na svetu

Kremelj je največja srednjeveška trdnjava na svetu, obenem pa tudi najstarejša in najbolj poznana znamenitost Moskve, ki letno privablja več milijonov turistov. Trdnjava, zgrajena okrog leta 1331, leži na griču nad reko Moskvo v neposredni bližini Rdečega trga, sestavlja pa jo več palač, štiri cerkve ter kongresne dvorane in protokolarni objekti. Zgodovinsko se je njegova podoba velikokrat spreminjala, tako je bilo danes znamenito rdeče obzidje v preteklosti bele barve, k sedanjemu videzu pa so največ prispevali Ivan I., Ivan III., Katarina II. Velika in car Nikolaj I. Danes je Kremelj rezidenca ruskega predsednika Vladimirja Putina.

 

RDEČI TRG IN CERKEV SVETEGA VASILIJA BLAŽENEGA
Cerkev Svetega Vasilija Blaženega, Moskva

Največkrat prva asociacija z Moskvo je prav ta barvita pravoslovna cerkev, zgrajena med letoma 1555 in 1561, ki danes služi kot muzej in zavzema osrednjo pozicijo na Rdečem trgu. Izgradnjo cerkve, ki podira vsa slogovna pravila, so spremljali številni miti in legende – eden pravi, da so arhitekta cerkve oslepili, da ne bi nikoli več zasnoval česa podobnega. Resnično edinstvena cerkev, tako po zunanjosti kot notranjosti, pa ni edini razlog za obisk Rdečega trga – ob njem boste našli še Leninov mavzolej, Kremlin in Kazanovo cerkev.

 

MOSKOVSKI METRO

Presenetljivo? Ni veliko mest, kjer je potovanje z metrojem takšno doživetje kot v Moskvi. Metro ima 222 postaj, ki jih dnevno uporablja več kot 6 milijonov potnikov, kar dela moskovski metro tretji največji sistem na svetu. Metroji vozijo pogosteje kot kjerkoli drugje – ob jutranjih in večernih konicah je interval med metroji zgolj minuta in pol. Nekateri metro poimenujejo kar podzemni muzej, saj so številne postaje bogato okrašene, kar 44 postajam pa pripada tudi »naziv« kulturne dediščine. Po metroju potekajo številne turistične ture, na katerih vam vodniki povejo marsikatero urbano legendo in mit o izgradnji podzemnega sistema pod mestom – ena od teh je, da je v času druge svetovne vojne sistem podzemnih rovov spremenil svojo namembnost v zaklonišče ob bombnih napadih. Dobro je vedeti: Zapisi v metroju so izključno v cirilici, kar lahko povzroča težave z navigacijo.

 

BOLJŠOJ TEATER

je ena izmed najpomembnejših opernih in baletnih hiš na svetu. Začetki Boljšojskega teatra segajo v leto 1776, današnjo podobo pa je dobil leta 1856. Zadnja obnova, ki je trajala šest let, se je zaključila leta 2011 in je stala okrog 700 milijonov dolarjev. Ob koncu 19. stoletja je Boljšoj zrastel v mogočno gledališko institucijo, katere operna in baletna produkcija ruskih in drugih evropskih avtorjev je imela močan vpliv na te umetniške zvrsti po vsem zahodnem svetu. Boljšoj je, ne glede na vse težave, uspel preživeti oktobrsko revolucijo, obe svetovni vojni in razpad Sovjetske zveze. Gledališče ima šest nadstropij in sprejme 2.300 gledalcev. Baletna akademija Boljšoja je največja na svetu – zaposluje več kot 200 plesalcev.

 

NAJBOLJŠI POSLOVNI HOTELI
 • Hotel Metropol Moscow
 • Vega Izmailovo Hotel & Convention Centre
 • Ibis Moscow Centre
 • Novotel Moscow City
 • Moscow Marriott Grand Hotel

DELI:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Novice Revije Direktor

Pridobite brezplačen dostop do najpomembnejših novic, poslanih na vašo e-pošto