Mesto na dlani – San Francisco

Mar 20, 2019
5 min branje

Revija Direktor objavlja tudi tiskane
članke, ki so dostopni našim naročnikom.

Revija Direktor objavlja tudi tiskane
članke, ki so dostopni našim naročnikom.

 • Država: ZDA
 • Zvezna država: Kalifornija
 • 13. največje mesto v ZDA
 • Časovni pas: UTC – 8
 • Število prebivalcev: 8 mio. prebivalcev
 • Ustanovljeno: 29. junij 1776

 

San Francisco je kulturno, finančno in prometno središče severne Kalifornije. Velja za eno izmed najlepših mest v ZDA, leta 2018 pa je tudi uradno postalo mesto z najvišjim življenjskim standardom. Svoj prostor na poslovnem zemljevidu si zagotavlja s številnimi mednarodno odmevnimi dogodki in sejmi, prav tako pa so si ga za svoj sedež izbrale številne multinacionalke in banke. Z bogato zgodovino in kulturno raznolikostjo v mesto privablja turiste, z visokimi tehnologijami in inovativnostjo iz bližnje silikonske doline pa poslovneže z vsega sveta.

 

Ali ste vedeli?

 • Prvotno ime mesta je bilo »Yarba Buena« kar pomeni »dobro zelišče«. Leta 1846 je bilo mesto preimenovano v San Francisco.
 • V času velike gospodarske krize (angl. Great Depression) ni propadla niti ena banka iz San Francisca. Poslovanje je bilo celo tako uspešno, da so v tistem času zgradili most Golden Gate.
 • Leta 1966 je imela v San Franciscu v popolni izvedbi svoj zadnji koncert skupina The Beatles.
 • Ostanek zlate mrzlice so bile številne zapuščene ladje, ki so jih prebivalci reciklirali in uporabili pri gradnji hiš.
 • Leta 1906 je mesto prizadel potres, ki je uničil več kot polovico mesta, k čemur so pripomogli tudi številni požari. Gre za prvo fotografsko dokumentirano naravno katastrofo na svetu.
 • Levi Strauss je tukaj izumil džins za delavce v rudnikih zlata, ki so potrebovali vzdržljiva, a udobna oblačila. Še danes je sedež korporacije v San Franciscu.
 • Čeprav v zalivu živi kar nekaj vrst nenevarnih morskih psov, pa so leta 2015 prvič uradno dokumentirali tudi »obisk« velikega belega morskega psa.
 • Barva mosta Golden Gate ima svoje ime – »International Orange«.

 

KDAJ?

Za vse, ki si želijo ogledati sloviti most Golden Gate, priporočamo obisk zunaj poletnih mesecev – kar 100 dni na leto namreč San Francisco prekriva gosta megla, najbolj meglena meseca pa sta prav julij in avgust. Mesto se ponaša sicer s prijetnim mediteranskim podnebjem, ki pa pod vplivom mrzlih pacifiških tokov poskrbi za osvežilna poletja in mile zime. Najvišja turistična sezona je čez poletje, predvsem zaradi počitnic v Evropi in ZDA, tako da se v izogib množicam in visokim cenam v San Francisco raje odpravite spomladi ali jeseni.

 

KAKO TJA?

Z bližnjih letališč lahko poletite v San Francisco neposredno ali z enim prestopom. Odvisno od izbrane letalske družbe boste prestopali večinoma prek Frankfurta ali Münchna. Neposredni let vas tja pripelje v 12 urah. Akcijske cene letalskih vozovnic se začnejo že okrog 300 evrov za povratno vozovnico, sploh, če ste fleksibilni s termini. Slovenski državljani potrebujejo za vstop v ZDA elektronski vizum ESTA, ki ga uredite prek spleta.

 

Doživetja

 

1. ALCATRAZ

je najbolj obiskana turistična atrakcija v San Franciscu –upravičeno. Otok so leta 1775 poimenovali prvi španski raziskovalci, njegovo ime pa pomeni »čudna ptica«. Sprva je bila na njem utrdba in je služil kot strateška obrambna točka zaliva, razvpiti državni zapor pa je postal leta 1907. Ko z ladjico prispete na otok, vas čaka kratek sprejem z navodili skrbnikov muzeja, nakar pa se sami ali vodeno podate v raziskovanje zaporniških blokov. Odkrijte neverjetne zgodbe, ki jih muzej skriva – vse od slovitih poskusov pobegov (bilo jih je kar 36) do miniaturnih celic, ki so merile zgolj 1,5 metra v širino in 2,7 metra v dolžino. Najslavnejši zapornik na Alcatrazu je bil Al Capone. Dnevno število obiskovalcev je omejeno, tako da je v poletnih mesecih treba rezervirati vstopnice tudi do tri tedne vnaprej.


 

2. GOLDEN GATE

je viseči most v zalivu San Francisca in poteka čez enakoimensko ožino. Je simbol mesta in največkrat fotografirana znamenitost. Njegova gradnja se je začela leta 1933, dokončan pa je bil štiri leta kasneje. Med gradnjo je na njem življenje izgubilo 11 delavcev, preživel pa je celo potres leta 1935. Most so prvotno želeli pobarvati v črno barvo z rumenimi črtami zaradi boljše vidljivosti, navdih za njegovo današnjo podobo pa je prišel iz barve jeklene konstrukcije, ki je bila obarvana z rdečim osnovnim premazom. S svojo lego vpliva celo na oblikovanje znamenite megle, ki je včasih tako gosta, da mosta sploh ne vidite, v preteklosti pa so ga že večkrat zaprli zaradi slabega vremena. Do parka, ki leži ob mostu in ponuja najlepše razgledne točke, se lahko podate s kolesom ali mestnim avtobusom.


 

3. ULICE SAN FRANCISCA

so tako posebne kot mesto samo – v njihovo raziskovanje se zapeljite z ikoničnim starinskim tramvajem, ki je poslednji ročno upravljan sistem tramvaja na svetu. Od nekoč 23 linij danes obratujejo še zgolj tri in so večinoma napolnjene s turisti, ki se iz Fishermans Wharfa peljejo na Union Square. Za ogled znamenite zavite ulice Lombard, ki je najbolj slikovita (in turistično obiskana) ulica v mestu, izstopite na istoimenski postaji. Med potepom po mestu vas bodo čakali številni vzponi, saj je mesto zgrajeno na kar 50 hribčkih – vožnja z avtomobilom zna zato biti toliko večji izziv. Tipična fotografija iz San Francisca obvezno prikazuje tudi znamenite barvne viktorijanske hiške, ki so bile v začetni špici serije Full house, in jih najdete na trgu Alamo.

4. SILIKONSKA DOLINA

je v neposredni bližini San Francisca in je eno izmed najnaprednejših tehnoloških območij na svetu. Številne tehnologije, brez katerih si ne znamo predstavljati vsakdanjika, izvirajo prav od tam. Svoje ime je dobila po »silikonskih čipih«, ki so bili med prvimi proizvodi na tem območju, danes pa ima tukaj sedež kar 39 visokotehnoloških podjetij, ki so uvrščena na seznam Fortune 1000 (seznam pripravlja revija Forbes in zajema 1.000 največjih ameriških podjetij glede na dobiček). Skupni dobiček silikonske doline je ocenjen na 250 milijard dolarjev, povprečna mesečna plača zaposlenih pa znaša okrog 10 tisoč dolarjev.
 

5. FISHERMANS WHARF

je znamenit del mesta ob morju, ki letno privablja 12 milijonov turistov. Med njegovimi pomoli je najznamenitejši »Pier 39«, kjer se nahajajo številne restavracije, poznane po priljubljeni kremni obari iz rakov (»Clam chowder«), trgovine in mestni akvarij. Na lesenih ploščadih ob pomolih se sončnim žarkom (in fotoaparatom) nastavljajo morski levi in galebi.

Izumljeno v San Franciscu,
 • džins,
 • »cable car« oz. tramvaj,
 • »jukebox«,
 • koktajl Martini,
 • »fortune cookie«,
 • vodna postelja,
 • (pregibna) slamica,
 • gorsko kolo.

DELI:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Novice Revije Direktor

Pridobite brezplačen dostop do najpomembnejših novic, poslanih na vašo e-pošto