Mesto na dlani – SINGAPUR

Mar 28, 2019
5 min branje

Revija Direktor objavlja tudi tiskane
članke, ki so dostopni našim naročnikom.

Azijsko mesto Singapur
Singapur, mestna država

Revija Direktor objavlja tudi tiskane
članke, ki so dostopni našim naročnikom.

 • Ureditev: mestna država, parlamentarna ustavna republika
 • Ustanovljeno: 1819 kot britanska kolonija
 • Prebivalstvo: 5,5 mio.
 • Uradni jeziki: angleški, kitajski, malajski, tamilski
 • Valuta: singapurski dolar (SGD)
 • Časovni pas: UTC +8h
Singapur je mestna država, v kateri se prepletajo azijska kultura, britanska kolonialna preteklost in evropski šarm. Sprehod po mestu vas popelje od mogočnih stolpnic in nakupovalnih središč do pragozda in številnih parkov, ki prekrivajo več kot 50 odstotkov vseh površin.


»Po svoji legi je netipično azijsko mesto, ki vam da občutek, da ste nekje v Evropi.«

Finančno, prometno in trgovsko središče jugovzhodne Azije poslovnežem ponuja veliko več kot zgolj poslovne priložnosti. Singapur sestavlja multikulturna družba, naravnana izrazito v napredek in učinkovitost, v kateri korupcije in brezposelnosti skorajda ni. Razvitost gospodarstva izhaja iz ugodne davčne politike ter inovativnega in konkurenčnega poslovanja, zato ni presenetljivo, da je v državi prisotnih več kot 7.000 multinacionalk. Singapurci, ki so mešanica Kitajcev, Malajcev in Indijcev, so poznani kot deloven narod, zato ne preseneča podatek, da naj bi vsako šesto gospodinjstvo imelo več kot milijon dolarjev vrednega premoženja.

Najboljši poslovni hoteli
 • Sofitel Singapore City centre,
 • The Fullerton Bay Hotel Singapore,
 • Raffles Hotel Singapore,
 • InterContinental Singapore,
 • The Ritz Carlton, Millenia Singapore.
Mitološko bitje Singapurja Merlion
Simbol mesta Singapur je mitološko bitje Merlion, ki ima levjo glavo in ribje telo. Levja glava predstavlja prvotno ime države, 'Singapura', kar pomeni 'levje mesto', ribje telo pa spominja na zgodovino države, ki se je začela z ribiško vasico Temasek.
»Policijska država«?

Singapur je država z največ nenavadnimi zakoni in omejitvami. Denarna kazen vas lahko doleti v primeru kršitev naslednjih prepovedi:

 • prodaje žvečilnih gumijev,
 • hranjenja golobov,
 • pljuvanja,
 • (motečega) prepevanja v javnosti ali igranja instrumenta,
 • prečkanja ceste zunaj označenih prehodov za pešče,
 • uporabe tujega wi-fi-omrežja brez dovoljenja lastnika,
 • uporabe elektronskih cigaret,
 • konzumiranja hrane in pijače na javnem prevozu,
 • kajenja izven posebnih kadilskih con.

Čeprav se marsikomu nekatere izmed teh prepovedi zdijo bizarne in nepotrebne, pa je Singapur dober primer, kjer se prav zaradi strogih zakonov opazi, da je mesto čistejše in bolj urejeno. Prebivalci so prepovedi in omejitve ponotranjili, s čimer so se spremenile iz zakonov v del vsakdanje kulture.

 

KAKO TJA?

Bližnja letališča ponujajo letalske vozovnice do Singapurja večinoma z enim prestopom, odvisno od tega, s katero letalsko družbo letite. Največkrat se prestopa prek Münchna, Frankfurta, Dubaja ali Dohe, celotna pot pa traja okrog 13 do 16 ur. Cene povratnih letalskih vozovnic se gibljejo med 500 in 700 evri. Državljani Republike Slovenije za vstop v Singapur ne potrebujejo vizuma.

 

KDAJ?

Singapur je destinacija, ki je primerna za obisk kadar koli in nima določenih letnih časov. Vremenska napoved je vsak dan enaka: sončno, oblačno in možnost ploh. Ne glede na to, kdaj se odločite potovati tja, lahko pričakujete toplo vreme in visoko vlažnost. Visoke temperature, vlažnost in onesnaženost so najbolj občutne med majem in septembrom, zato se, če gre, izognite obisku v tem času. Visoke sezone v Singapurju sicer ne narekuje vreme, kot je to običajno, ampak različni dogodki in prazniki, kot je na primer Formula 1, ki v mesto privabljajo množice obiskovalcev.

 

DOŽIVETJA

 
Gardens by the bay

Futuristični botanični vrtovi so ena izmed najbolj obiskanih znamenitosti v Singapurju. Na 100 hektarjih zemlje, ki je bila nekoč pod morjem, se nad botaničnim vrtom dviga 18 superdreves, ustvarjenih z najnaprednejšo okoljsko tehnologijo. S funkcijo fotovoltaičnih celic superdrevesa izkoriščajo sončno energijo za različne stvari, od razsvetljave do fotosinteze in zbiranja deževnice. V botaničnem vrtu najdemo več kot 800 rastlinskih vrst iz različnih podnebnih pasov, celo kaktuse in nasad oljk. Vsak večer ob 19.45 se za eno uro botanični vrt spremeni v instrumentalno simfonijo, ko se superdrevesa osvetlijo in vas popeljejo v drug svet. Obisk botaničnega vrta je brezplačen, če želite na sprehod po ploščadi, ki se dviga 22 metrov nad botaničnim vrtom in povezuje šest superdreves, pa boste odšteli 28 SGD.

 

Otok Sentosa in Universal Studios

Sentosa je priljubljen letoviški otok na južnem delu Singapurja. Na otoku najdete številne hotele, peščeno dvokilometrsko plažo in dve igrišči za golf. Vsako leto ga obišče okrog 20 milijonov ljudi.

Na otoku Sentosa se nahaja tudi singapurska različica holivudskega zabaviščnega parka Universal Studios, ki ponuja zabavo za vso družino. Zabaviščni park je razdeljen v sedem tematskih svetov, vsak izmed njih pa ponuja vrsto adrenalinskih atrakcij, primernih za vse starosti.

Marina Bay Sands
Hotel Marina Bay Sands
Marina Bay Sands

Hotel, ki dominira v panorami Singapurja, je vse, odkar je bil zgrajen, zagotovo najbolj prepoznavna znamenitost mesta. Obiskovalce privablja z velikim nakupovalnim središčem, ki je povezano s hotelom in obiskom razgledne ploščadi, ki ponuja neprekosljiv razgled na mesto, sploh v večernem času. Na razgledni ploščadi sta tudi bar in restavracija (če ju obiščete, je obisk razgledne ploščadi brezplačen) ter atraktiven »infinity« bazen, ki pa je na voljo zgolj gostom hotela. Vsak večer je hotel glavna zvezda 13-minutne svetlobno-zvočne predstave, ki si jo lahko ogledate med sprehodom okrog zaliva Marina Bay.

 

Singapore Flyer

Razgledno kolo z višino 165 metrov se dviga nad gladino zaliva Marina Bay in s svojim 360-stopinjskim razgledom privablja množice obiskovalcev. To je drugo največje na svetu, takoj za High Rollerjem v Las Vegasu. Polurna vožnja vam ponuja razgled na Južnokitajsko morje na eni in kolonialni del mesta s stolpnicami na drugi strani.

 

China Town

Predel mesta, kjer so pretežno nizke hiše, okrašene s prepoznavnimi lampijončki, je znan predvsem po številnih trgovinah in odlični hrani. Domačini in obiskovalci se tam najraje prehranjujejo v t. i. Hawker središčih, kjer so pod eno streho nanizane številne stojnice z najrazličnejšo in cenovno ugodno hrano. Kot zanimivost – v njih najdete celo restavracije z Michelinovimi zvezdicami. Največje praznovanje poteka januarja ali februarja, ko se začne tradicionalno kitajsko novo leto – takrat je celotna četrt bogato okrašena in polna festivalskega dogajanja.

 

 

 NOČNI SINGAPUR

 

Osvetljen Singapur zaživi v večernem času, ko ponuja popolnoma drugačno doživetje in razgled kot čez dan. Številni bari, restavracije in klubi zasedajo obe brežini reke v predelu Clarks Quay, kjer se lahko pomešate med poslovneže iz bližnjega finančnega središča in turiste, ki so prišli na večerjo v restavracije s svežo morsko hrano. Hrana v Singapurju je tako raznolika kot njegovi prebivalci z najmočnejšimi vplivi iz kitajske, malezijske in indijske kulinarike.

Hrana v Singapurju je tako raznolika kot njegovi prebivalci z najmočnejšimi vplivi iz kitajske, malezijske in indijske kulinarike.

 • Singapore Sling – znamenit osvežilni koktajl s sadno-grenkimi notami
 • Tiger – lokalno pivo
 • Laksa – pekoča juha iz kokosovega mleka z riževimi rezanci in različnimi vrstami mesa
 • Chilli Crab – rakovica, prelita z omako iz čilija in paradižnika
 • Char Kuay Teow – široki rezanci v sojini omaki z mesom rakovice
 • Durian – tropski sadež, katerega vnos je zaradi svojega posebnega vonja prepovedan na javnem prevozu, velja za gurmansko poslastico

DELI:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Novice Revije Direktor

Pridobite brezplačen dostop do najpomembnejših novic, poslanih na vašo e-pošto