KNJIGA ”BIL SEM ODVETNIK” – Pričevalec razvoja odvetniškega poklica

Jan 16, 2019
2 min branje

Revija Direktor objavlja tudi tiskane
članke, ki so dostopni našim naročnikom.

Revija Direktor objavlja tudi tiskane
članke, ki so dostopni našim naročnikom.

Knjigarna Uradnega lista je izdala knjigo odvetnika Rudija Šeliha, v kateri avtor opisuje svojo zgodbo in poklicno življenje. Svoj poklic je opravljal več kot 50 let. Večkratni predsednik Odvetniške zbornice Slovenije, član predsedstva Zveze jugoslovanskih zbornic in regijski predsednik Mednarodne unije odvetnikov na zanimiv način združuje pripoved o delu odvetnika in o delu, ki ga je opravljal v različnih organih odvetniške zbornice in drugih odvetniških združenj. Pripoved v knjigi z naslovom »Bil sem odvetnik« je zastavljena drugače, kar bo za marsikaterega bralca, vajenega klasičnega kronološkega pristopa dokumentiranja dogodkov, prijetno presenečenje. Dodatno vrednost v knjigi predstavljajo številne fotografije in članki, ki še okrepijo verodostojnost dela, saj je fotografsko dokumentarno gradivo iz opisovanega obdobja redko.

 

Avtor nam je povedal, da je bilo opravljanje odvetniškega poklica v šestdesetih letih prejšnjega stoletja tako zanimivo in zahtevno, kot je zanimivo in zahtevno tudi danes. Vendar pa so bili to drugi časi v drugem političnem sistemu, ki so zahtevali reševanje drugih in drugačnih težav. Šelih še dodaja: »Nevarnosti za sistemski obstoj odvetništva kot nadvse pomembnega poklica za varstvo človekovih pravic danes ni, naloge in težave na drugih področjih pa so podobne tistim v preteklosti. Če dodam težave, ki jih ustvarjata novi čas in izjemen tehnološki razvoj, si upam reči, da je danes biti odvetnik velikokrat težje, kot je bilo tedaj.«

Šelih je mnenja, da se pomen odvetniškega poklica časovno spreminja v skladu s količino družbenih sprememb, ki so čedalje večje. V bistvu pa ostaja isti in se odraža v temeljnih nalogah, ki obstajajo ne glede na čas: odvetnik je dolžan pomagati in nuditi pravno pomoč fizični ali pravni osebi ne glede na njen položaj v družbi in državi. »Pri tem mora biti središče človek posameznik, ki je prepogosto sam brez moči proti državi, ki ima v rokah vse vzvode oblastne prisile, ali pa proti mogočnemu kapitalu, ki ga zanima predvsem dobiček, in je človek pogosto postranska stvar,« razmišlja avtor knjige Rudi Šelih.

 

DELI:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Novice Revije Direktor

Pridobite brezplačen dostop do najpomembnejših novic, poslanih na vašo e-pošto