Kaj pri nastopu pričakujemo od direktorja?

Mar 06, 2019
3 min branje

Revija Direktor objavlja tudi tiskane
članke, ki so dostopni našim naročnikom.

Revija Direktor objavlja tudi tiskane
članke, ki so dostopni našim naročnikom.

Vprašanje direktorice, ki je bila povabljena kot sogovornica v oddajo Odmevi, je bilo, kaj se pričakuje od direktorjev pri nastopu. Direktorji namreč pogosto mislijo, da že to, da znajo nekaj povedati o temi, zadostuje. Ob tem se ne zavedajo, da v svojem nastopu prek neverbalne komunikacije pogosto kažejo nepripravljenost, tremo ali pomanjkanje samozavesti. Zaradi tega lahko včasih delujejo ošabno, odbijajoče ali celo vzvišeno, ne da bi tako hoteli.
 

Če gostujete v informativnih oddajah na kateri koli televiziji, je pomembno, da si pred nastopom vzamete nekaj minut in se pripravite. Enako velja tudi za vse druge oblike nastopov. To pomeni, da se pozanimate o temi pogovora in veste, kaj boste v 2 ali 3 minutah strnjeno povedali.

Ključna je seveda vsebina, ki mora biti dobro pripravljena, strukturirana, kratka in jasna. Če prej povadite, boste vedeli, katera sporočila bi radi delili z gledalci in nastop bo veliko boljši. To seveda ne pomeni, da se na pamet naučite, kaj boste povedali. Pomembno je le, da veste, katera so glavna sporočila, ki jih želite prenesti naprej. Tako bodo vaši odgovori bogatejši, bolj strnjeni in učinkoviti. S tem bo na eni strani novinar z vami dobil zanimivega sogovornika, gledalci pa več informacij. Vaja pred večjim nastopom se nedvomno splača.

Vsebino izražamo tudi skozi neverbalno komunikacijo. Če smo vsebinsko dobro pripravljeni, bo to sporočalo tudi naše telo. Zato sta zelo pomembni tudi postavitev in drža. Bistveno je, da stojimo ali sedimo pokončno, samozavestno in z odprtimi rokami. Predvsem je pomembno, da roke tudi uporabljamo. Premikamo jih, kot to običajno počnemo v pogovoru, ne igramo in smo takšni, kot smo. Izjemnega pomena je tudi očesni stik, da sogovornika, na televiziji je to običajno novinar ali voditelj, gledamo v oči.

Pri meni se je kot najbolj učinkovit način priprave izkazal ta, da imam dopoldne s stranko vajo od pol do ene ure, nato počakava, da se snov »usede« v možgane, in vajo ponoviva pozno popoldne, tik pred nastopom.

Vsi, ki so pred nastopom vadili, so imeli nadpovprečno dober, učinkovit, samozavesten nastop in so kot takega ocenili tudi sami. To je dejstvo. Ves trud je poplačan, ko se po nastopu dobro počutite in vam je uspelo sporočiti svoja sporočila na zanimiv način.

 

Sabina Sobočan, direktorica podjetja Varis Lendava

»Novinarji navadno na hitro pokličejo, da potrebujejo govornika. Zame to pomeni, da se moram usesti v avto in se iz Lendave odpeljati v Ljubljano. To mi vzame vsaj 2 uri, pred tem pa se moram tudi urediti, kar vzame še dodaten čas. Vsekakor pa je veliko lažje in učinkovitejše nastopati, če veš, katera je tema in se prej nanjo pripraviš. Ko sva z Andrejo vadili pred prejšnjim nastopom, je bil moj 4-minutni nastop kratek, učinkovit, prenesla sem želena sporočila. Po nastopu sem se počutila zelo prijetno. Spominjam se svoje zadnje slabe izkušnje, ko se nisem pripravila, nisem si vzela časa, niti nisem poznala tem. Na nastop sem prišla dobesedno z nekega dogodka. Po nastopu sem odšla izjemno slabe volje. Ne le, da z nastopom nisem bila zadovoljna, spreminjale so se teme in na to se nisem pripravila. Zato je ta predpriprava, ki sem jo naredila, res veliko vredna.«

 

Romana Piskar, direktorica podjetja Piskar
foto: Barbara Reya

 

»Ker se dnevno ne pojavljam v medijih, je zame nastop dodaten stres. Za Odmeve sem se pripravila tako, da sem izluščila, kaj so okvirne teme in kaj vsebina. Z Andrejo sva dopoldne eno uro vadili vsebino in osnove nastopa, ki sem jih poznala že od prej, saj sem na srečo že imela trening pri njej. Še enkrat sva se dobili v popoldanskem času, da sem osvojila temo ter imela čas, da sem jo v miru nekajkrat prebrala in izluščila, katera sporočila želim prenesti naprej. Zato, ker sem si vzela dobro uro za pripravo, torej precej več, kot navadno, ko si za to vzamem le nekaj minut, sem bila po nastopu izredno dobre volje. Ne samo, da sem bila zadovoljna, povedala sem tudi vsebinsko smiselna sporočila.«

DELI:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Novice Revije Direktor

Pridobite brezplačen dostop do najpomembnejših novic, poslanih na vašo e-pošto