Naša vsakdanja tekmovanja

Dec 12, 2019
4 min branje

Revija Direktor objavlja tudi tiskane
članke, ki so dostopni našim naročnikom.

Zunanji svetovalci podjetjem
Svetovalci podjetjem

Revija Direktor objavlja tudi tiskane
članke, ki so dostopni našim naročnikom.

Kaj se lahko naučimo od vrhunskih športnikov?

Zagotovo ste seznanjeni s srebrno bleščečim se uspehom slovenskih odbojkarjev, ki so ga dosegli minulo jesen na evropskem prvenstvu. Dosežek, ki je zaradi pomena in vpliva, ki ga bo imel na športno življenje in tudi širšo družbo, vreden vsestranske analize. Morda je za poglobljene študije še prezgodaj. Rad bi le opozoril na nekaj stvari, ki so me na začetku spremljanja ognjevitih tekem begale, saj nisem poznavalec odbojke in tudi športnih prenosov ne spremljam redno. Dogajanje in vzdušje pa sta me kljub temu izjemno pritegnila.

V podjetju EVRA se ukvarjamo z razvojem kadrov v podjetjih, kjer zaznavajo velike rezerve pri izboljševanju komunikacije, motivacije in vodstvenih veščin. Zato sem bil prijetno presenečen, kako spontano, nesebično so se igralci podpirali tudi v trenutkih, ko so napravili napako in je točko zabeležil nasprotnik. Tu in tam se mi je primerilo, da ob gostem besedičenju komentatorja sploh nisem zaznal, kdo je uspešno zaključil in dobil novo točko. Trepljanje, »petke« in druge motivacijske športne geste so bile, po zaključenih žogah, skoraj enako intenzivne na obeh straneh.

 

To je vzporednica, ki jo želim potegniti z življenjem in vsakodnevnim funkcioniranjem zaposlenih v podjetjih. Ali znamo spodbujati sodelavca takrat, ko naredi napako, zgreši stranko, je prepočasen in ne najde takoj pravega načina za rešitev neke težave? Motivacijo in spodbudo vsi potrebujemo ravno takrat, ko nam ne gre! Ko se nam načrt sfiži, gre kupec h konkurenci ali na vrata trka katera od inšpekcijskih služb. Preživetje tima, projektne skupine, podjetja se pokaže v krizi. Takrat se moramo medsebojno spodbujati, si pomagati in hitro nastaviti nove cilje ter korake, kako jih doseči. Kajti – v čem je smisel, da bi igralca, ki z ekipo trenira dolge mesece, leta, večino časa igra po pričakovanjih ali jih celo preseže, potem zaradi napake ali dveh poslali takoj na klop ali se od njega poslovili? In enako je v podjetju. Če smo v razvoj in izobraževanje sodelavca vložili čas in vse druge vire ter mu še vedno zaupamo, se moramo potruditi z medsebojnim oblikovanjem motivacijskega vzdušja, ki bo omogočalo nove razvojne preboje.

Nihče ni prerok v svoji deželi 

»Nemo propheta in patria sua« je latinski rek, ki mi je, ob prej opisanem, še prišel na misel ob neverjetnem uspehu naših odbojkarskih gladiatorjev, ki so že drugič v zadnjih letih srebrno medaljo osvojili pod vodstvom italijanskega trenerja. Športni strokovnjaki morda ne pomislijo takoj na to, kar nam drugim, ki šport spremljamo zgolj občasno, zazveni v glavi: »Mar Slovenija ne premore trenerja takšnega strokovnega formata in energije, ki bi ekipo na mednarodnih tekmovanjih lahko vodil do vrha?« Italijanski način trenerskega dela našim igralcem očitno ustreza, saj so v obdobju štirih let osvojili dve srebrni medalji ravno pod vodstvom dveh italijanskih coachev. Vmes je slovensko reprezentanco, brez odmevnejšega uspeha, vodil še srbski trener. Toda letos se je s svojimi domačimi, srbskimi fanti veselil njihovih sijajnih iger, ki so na koncu dobile tudi zlat sijaj.

Takoj pomislim na vzporednice s procesi coachinga in konzaltinga, ki jih v podjetju EVRA izvajamo v velikih, vplivnih, pa tudi nekaterih manjših podjetjih, ki so mnogokrat družinsko vodena.

Potrebna sta distanca in razumevanje vlog

V podjetju notranji svetovalec, strokovnjak, nikoli ne more vzpostaviti dovolj distance ali vztrajati pri nevtralni poziciji, ki edina zagotavlja trdne meje, obenem pa varen (miselni) prostor za proces razvoja posameznikov in delovnih skupin. Ne gre zgolj za to, kaj v sebi doživlja in kako komunicira notranji strokovnjak. Najpomembnejše je, da sodelavcem nikoli ne bo uspelo nanj gledati neobremenjeno, saj je pač eden izmed njih in v njihovih fantazmah zagotovo bližje enemu ali drugemu, sindikatu ali upravi, administraciji ali proizvodnji … Razvoj kadrov in timov v delovnih organizacijah mora zato vedno analizirati in izvajati zunanja ekipa coachev in konzultantov.

V podjetju notranji svetovalec, strokovnjak, nikoli ne more vzpostaviti dovolj distance ali vztrajati pri nevtralni poziciji, ki edina zagotavlja trdne meje, obenem pa varen (miselni) prostor za proces razvoja posameznikov in delovnih skupin.

Igor Ambrožič, komunikolog in konzultant v podjetju EVRA, d.o.o.

V veliko podjetij pa se lahko zgodi podobno, kot se je v primeru slovenske reprezentančne odbojke. Še tako dober zunanji strokovnjak, psiholog ali konzultant ne predstavlja zagotovila, da bo v kratkem času možno doseči prebojni razvoj kadrov in kolektiva. Srbski trener je bil letos uspešen doma, z našimi športniki – žal ne. Slednji so med dvema načinoma dela uspešno sprejeli italijanskega. Vem, na kaj ste pomislili sedaj: srbski trener je bil torej uspešen z domačo ekipo, saj so dvignili pokal evropskih prvakov in pregovor o preroku ne velja vedno. Prav imate, kemija med coachem, konzultantom in ekipo v določeni meri ostaja nepredvidljiva in srečna so lahko moštva, podjetja, države, kjer v domači hiši premorejo dovolj znanja, motivacije in drugih dejavnikov, ki vodijo do odličnih športnih ali poslovnih rezultatov.

Ena jadrnica, petnajst src – ena ekipa, en cilj

Piše: Mag. kineziologije Juta Ošlak Kranjc, prof. športne vzgoje, trenerka jadranja in vodja centra za jadranje na deski K2 Viganj – Wind Adventures

Kot jadralka in nekdanja kondicijska trenerka na veliki jadrnici Esimit Evropa lahko povlečem nekaj vzporednic med uspešnostjo v športu in poslovnem svetu. Posadka na jadrnici šteje petnajst posameznikov, ki izvajajo zahtevna opravila na različnih jadralnih pozicijah in velja, da je uspešna ekipa tista, pri kateri vsak posameznik vrhunsko opravlja svoje delo. Le takrat lahko pričakujemo tudi vrhunski rezultat. Na jadrnici so enako pomembne vse delovne pozicije: od krmarja plovila do ekonoma, ki skrbi za vodo in hrano. Ekipo tvorijo posamezniki in vsak se sam počuti odgovornega za doseganje vrhunskega rezultata. Vodja pa je tisti, ki mora koordinirati ekipo in krmariti barko in posadko do vrhunskega rezultata, ki je v športu zgolj zmaga. Strokovni tim na kopnem mora poskrbeti še za marketing, tehnično podporo in se mora, enako kot posadka jadrnice, počutiti kot nenadomestljiv del ekipe.

Mag. kineziologije Juta Ošlak Kranjc, prof. športne vzgoje
Mag. kineziologije Juta Ošlak Kranjc, prof. športne vzgoje, trenerka jadranja in vodja centra za jadranje na deski K2 Viganj – Wind Adventures

Do bleščečih rezultatov v športu lahko pride le takrat, ko imamo dobrega strokovnjaka, ki zna pravilno izbirati posameznike v svoji ekipi. Športniki – tekmovalci in vsi strokovni sodelavci se morajo identificirati z ekipo in čutiti pripadnost, ki je močan motivacijski dejavnik. Vsak pa mora biti vrhunski posameznik svojega področja. Postavljanje jasnih ciljev in strategija treninga za njihovo doseganje, vztrajnost in doslednost ter srčnost sta pomembni kompetenci in osebnostni lastnosti. To je potrebno tako v športu kot pri poslu, če želimo vrhunske rezultate in dolgoročni razvoj ekipe, podjetja in panoge.

DELI:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Novice Revije Direktor

Pridobite brezplačen dostop do najpomembnejših novic, poslanih na vašo e-pošto