Martina Plohl o plesnem prodoru v podjetniški svet

Feb 15, 2020
5 min branje

Revija Direktor objavlja tudi tiskane
članke, ki so dostopni našim naročnikom.

Martina Plohl o plesnem prodoru v podjetniški svet
Martina Plohl o plesnem prodoru v podjetniški svet

Revija Direktor objavlja tudi tiskane
članke, ki so dostopni našim naročnikom.

Z devetimi leti je Mariborčanka Martina Plohl stopila na plesni podij in s tem začela svojo barvito kariero. Že od samih začetkov v športnem plesu pa do danes v podjetniških vodah je njena pot polna uspehov in sleherni podvig je oplemeniten s plesom.


Martina Plohl je magistra ekonomskih in poslovnih ved, sicer pa je profesionalna športna plesalka standardnih in latinskoameriških plesov. Kot koreografinja in plesna pedagoginja za mlajše in starejše plesne generacije pri svojem delu uporablja napredne in preizkušene metode dela, ki jih uspešno prenaša na svoje učence in varovance. V 21-letni dejavni plesni karieri se je učila in srkala plesno znanje od najboljših svetovno priznanih plesnih mojstrov in trenerjev. Plesna pot jo je vodila na tekmovanja po vsej Sloveniji in širom sveta. Odlično se znajde v čevljih plesnega pedagoga in trenerja mlajših generacij. V letih dejavnega delovanja na področju poučevanja športnih plesalcev je doslej ustvarila že 31 državnih prvakov tako v Sloveniji kakor tudi v tujini, enega od njih je celo ponesla na sam svetovni plesni vrh, in sicer na 4. mesto na svetu.

Martina je večkratna državna prvakinja v latinskoameriških in standardnih plesih ter kombinaciji desetih plesov, finalistka in zmagovalka večjih mednarodnih odprtih prvenstev – WORLD OPEN. Kot perspektivno športnico jo je ŠZ Maribor kar nekajkrat nagradila. Je dobitnica zlatih in srebrnih plaket PZS za vrhunske tekmovalne dosežke na področju plesa.

Diplomirala je iz smeri marketinga in magistrirala iz upravljanja s človeškimi viri. V obeh delih pa je ekonomska znanja navezala na športni ples, saj le-ta po njenih besedah predstavlja njo in njeno življenje.


Po številnih letih uspešne športno-plesne kariere se je navsezadnje odločila, da svoje znanje in izkušnje deli tudi doma, v svojem domačem okolju, zato se je odločila, da odpre svojo plesno šolo, Plesni studio PLOHL v Slovenski Bistrici. Od tedaj je neustavljiva tudi v podjetniški kategoriji. Nenehno nas preseneča z novimi projekti in sleherni žanje uspehe.

Plesni studio PLOHL v Slovenski Bistrici
Plesni studio PLOHL v Slovenski Bistrici

Martina s svojimi izkušnjami, dejavnim izobraževanjem in delom prenaša svoje znanje na mlajše in tudi starejše generacije, tako tekmovalce kakor tudi rekreativne ljubitelje plesa. Je tudi predavateljica številnim tujim plesnim parom po svetu, tako da svoje znanje širi in ga še vedno pridobiva izven meja naše Slovenije. Vodi predavanja in usposabljanja za pridobitev nacionalne poklicne kvalifikacije, smer – profesionalni plesalec in koreograf, kjer je tudi članica ocenjevalne komisije kandidatov za pridobitev certifikata NPK, ki jo je potrdilo Ministrstvo za delo RS.

 


1. Kaj te je pripeljalo v podjetniške vode? Je bilo to logično nadaljevanje tvoje karierne poti?


Že kot majhna deklica sem si želela imeti lastno plesno šolo, ko odrastem. Ker sem plesne uspehe doma in v tujini začela nizati že zelo zgodaj, hkrati pa sem bila uspešna učenka In kasneje študentka, sem vedno bolj verjela v uresničitev svojih sanj. Tako sem svoje plesno znanje In izkušnje kasneje povezala še s pridobljenim znanjem ekonomije na Ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru in svojo izobrazbo okronala najprej z diplomsko, kasneje pa tudi z magistrsko nalogo. Na fakulteti so mi odobrili željo in sem lahko v obeh nalogah povezala svoji dve profesiji, tako ples kot ekonomijo. Kmalu sem se odločila za naslednji korak in stopila na pot samostojne mlade podjetnice in po nekaj letih uresničila svojo željo in odprla svoj lastni plesni studio Plohl v Slovenski Bistrici.

 

2. Nastopila si v treh sezonah priljubljenega šova Zvezde plešejo. Danes te pozna vsak Slovenec. Kaj se je od takrat spremenilo? Kako ti tovrstna prepoznavnost pomaga pri uresničevanju svojega poslanstva?


Leta 2017 sem prejela klic televizijske hiše Pro Plus in dobila povabilo produkcije POP TV, da nastopim v plesni oddaji Zvezde plešejo. Vabilu sem se odzvala in se tako podala v zelo zahteven projekt, kjer sem prišla v stik z novimi ljudmi, mediji, odprle so se nove priložnosti in prepoznavnost se je povečala. Ker mi je že v prvi sezoni oddaje uspelo pripeljati svojega zvezdnika do super finala, je to bila zame odlična priložnost za promocijo mojega plesnega studia Plohl, saj sva si z Denisom Porčičem Chorchypom pridobila naklonjenost gledalcev. Zanimanje za ples se je zelo povečalo in jaz sem to priložnost zagrabila z vsemi štirimi. Tako je v mojem studiu število tečajnikov začelo naraščati, ples pa je končno dobil veljavo in večjo prepoznavnost med Slovenci.

Martina Plohl z Denisom Porčičem Chorchypom
Martina Plohl z Denisom Porčičem Chorchypom

Pridobila sem si naklonjenost gledalcev, hkrati pa je zelo narastlo zanimanje za ples. To priložnost sem zagrabila z vsemi štirimi.

Martina Plohl
3. V plesu te odlikujejo perfekcionizem, drzna ustvarjalnost in tehnična neoporečnost. Si takšna tudi v vlogi podjetnice? Kako meniš, da te plesni svet podpira v podjetniški karieri?


Tako kot v plesu sem tudi v vlogi podjetnice zelo natančna, skrbna, dosledna in ustvarjalna. Vedno iščem nove ideje, zamisli in različne metode, da bi bila v koraku s časom in da bi bilo delo ustvarjalno tako zame kot za moje varovance. Kot podjetnica menim, da mora biti podjetnik najprej strokovno podkovan in usposobljen za svoje delo, hkrati pa neustrašen na trgu, kjer ne manjka dobrih ponudb in konkurence. Nenehno je treba verjeti vase in se ne predati, tudi ko ti ne gre, kot bi si želel. Najboljša podpora smo vedno najprej sami sebi, če pa je tu še podpora družine, je vse veliko lažje. Verjamem, da sem prav s plesom pridobila ogromno samozavesti in se naučila nastopanja, sodelovanja in komunikacije.

 


4. Danes si ponosna avtorica priročnika Principi in metode učenja ter poučevanja športnih plesalcev. Kaj te je nagovorilo k pripravi in izdaji knjige? Je morda v ozadju nauk: velika moč (v tem primeru morebiti znanje) prinaša veliko odgovornost?


K pripravi prvega plesnega priročnika me je gnala želja k temu, da svoje dolgoletne plesne izkušnje zlijem na papir in tako pomagam mladim plesalcem h kakovostnejšemu načinu samostojnega treninga in mladim trenerjem pri ustvarjalnejšem posredovanju znanja. Prav tako pa je bil vzrok tudi pomanjkanje tovrstne literature. Stremim k temu, da se človek mora nenehno izobraževati, saj s posredovanjem znanja drugim prevzemamo veliko odgovornost. Verjamem, da je v znanju in strokovnosti največja moč, hkrati pa moraš imeti veliko poguma za realizacijo.

S posredovanjem znanja prevzemamo veliko odgovornost.

Martina Plohl

Martina Plohl želi s svojim prvim priročnikom približati metode dela plesalcem – tekmovalcem in vsem, ki se kakor koli ukvarjajo s prenašanjem in posredovanjem plesnega znanja (plesnim vaditeljem, učiteljem, trenerjem) in jim tako omogočiti lažje in kakovostnejše delo. Zaupala pa nam je, da si lahko ljubitelji plesa v kratkem obetamo njeno novo knjigo. Slednja bo naslavljala pozitivne učinke plesa na telesno zdravje, miselno prožnost in socialne veščine. Namenjena pa bo prav slehernemu posamezniku, tudi tistim, ki za enkrat plesni parket opazujete še od strani.

Martina Plohl želi s svojim prvim priročnikom približati metode dela plesalcem.
Martina Plohl proslavila izdajo plesnega priročnika s soplesalci priljubljenega šova Zvezde plešejo.

Članek je objavljen v tiskani reviji Direktor, št. 43 – zima 2019/2020. 

DELI:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Novice Revije Direktor

Pridobite brezplačen dostop do najpomembnejših novic, poslanih na vašo e-pošto